Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κατοικίδια

Καμίνι η Κύπρος. 

Οι υψηλές θερμοκρασίες δεν λένε να μας αποχωριστούν καθώς να συνεχιστούν να μας συντροφεύουν και τα επόμενα 24ωρα.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Τμήματος Μετεωρολογίας, Κλεάνθη Νικολαΐδη

Στα ίδια επίπεδα αύριο Σάββατο ενώ τη Κυριακή θα σημειώσει μικρή άνοδο. Άρα αν είμαστε αύριο στο 40, πιθανότατα Δευτέρα και Τρίτη να είμαστε στο 41 βαθμοί Κελσίου

Το Τμήμα Μετεωρολογίας επανέκδοσε νωρίς το απόγευμα κίτρινη προειδοποίηση για αύριο Σάββατο. Με ισχύ από τις έντεκα το πρωί έως και τις πέντε το απόγευμα με τη μέγιστη θερμοκρασία να αναμένεται να ανέλθει στους 40 βαθμούς στο εσωτερικό και τους 32 στα υψηλότερα ορεινά. 

Όπως ανέφερε ο κ. Νικολαΐδης

Δεν έχουμε φύγει από τις σύνηθες θερμοκρασίας. Το σύνηθες είναι κατά το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου να έχουμε ακραίες θερμοκρασίες 

Καύσωνας και κατοικίδια


Διανύουμε τις τελευταίες ημέρες Ιουλίου και το θερμόμετρο έχει πάρει για τα καλά την ανιούσα. Η υπερβολική ζέστη δεν αποτελεί κίνδυνο μόνο για τους πολίτες αλλά και για τα κατοικίδια μας. 

Η θερμοπληξία στα κατοικίδια αποτελεί το πιο συχνό φαινόμενο λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, με το ποσοστό θνησιμότητας να ανέρχεται στο 50%. 

Σύμφωνα με την Πρόεδρο του Παγκύπριου Κτηνιατρικού Συνδέσμου, Νεκταρία Ιωάννου Αρσενόγλου

Τα συμπτώματα που θα δούμε είναι έντονο λαχάνιασμα, το ζωάκι μας θα είναι πολύ ανήσυχο, θα έχει πολύ κόκκινους τους βλεννογόνους, δηλαδή όταν ανοίγει το στόμα θα βλέπουμε ότι είναι πολύ πολύ κόκκινο, μπορεί να κάνει εμετό, μπορεί να έχει τρέμουλο στα πόδια 

Σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης, πρέπει να διατηρήσετε το κατοικίδιο σας δροσερό τοποθετώντας μια υγρή πετσέτα πάνω στο τρίχωμα και στα πόδια του και στη συνέχεια επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο σας. 

Αυξημένο κίνδυνο εγκαύματος διατρέχουν τα τετράποδοι εάν κατά τη διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών έρθουν σε επαφή με την καυτή άσφαλτο ή το πεζοδρόμιο. Η θερμοκρασία της πίσσας στον ήλιο κυμαίνεται από 55 έως 80 βαθμούς κελσίου, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει μόνιμα εγκαύματα στα πέλματα τους. 

Όπως προέτρεψε η κα Αρσενόγλου

Να μην τα βγάζουμε έξω σε πάρα πολύ ψηλές θερμοκρασίες, τις μεσημεριανές ώρες. Εάν θέλουμε να βγούμε βόλτα, μπορούμε να βγούμε νωρίς το πρωί ή το βράδυ 

Με τους ειδικούς να υπογραμμίζουν πως η διαμονή ενός σκύλου σε όχημα έστω και για λίγα λεπτά με τέτοιες θερμοκρασίες είναι απαγορευτική καθώς στις πλείστες φορές μπορεί να επιφέρει τον θάνατο του ζώου. 

Και επειδή στην Κύπρο υπάρχει μεγάλος αριθμός αδέσποτων ζώων καλό θα ήταν έξω από το σπίτι μας να τοποθετούμε πάντα ένα δοχείο με νερό.