Τηλεόραση Ραδιόφωνο
καυσωνας βρετανια

Ο ιστορικός καύσωνας που βίωσε νωρίτερα μέσα στο μήνα η Βρετανία, με τον υδράργυρο να ξεπερνά για πρώτη φορά τους 40 βαθμούς Κελσίου, είχε καταστεί τουλάχιστον δέκα φορές πιθανότερος σε σχέση με προηγούμενες δεκαετίες λόγω της κλιματικής αλλαγής, είναι το συμπέρασμα νέας μελέτης.

Η μελέτη από την επιστημονική ομάδα WWA σημειώνει πως με βάση τα κλιματικά δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί η πιθανότατα να σημειώνονται θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών στο Ηνωμένο Βασίλειο σε οποιαδήποτε χρονιά είναι πλέον μία στις 100 από μία στις 1.000 που ήταν στην προ υπερθέρμανσης του πλανήτη εποχή.

Η συγκεκριμένη ερευνητική ομάδα αναλύει σε πραγματικό χρόνο καιρικά φαινόμενα για να διαπιστώσει σε ποιο βαθμό μπορούν να αποδοθούν στην κλιματική αλλαγή.

Η μελέτη προσθέτει ότι η υπερβολική ζέστη θα έχει προκαλέσει το θάνατο εκατοντάδων κατοίκων της Βρετανίας. Τα επίσημα στοιχεία για τους θανάτους που μπορούν να αποδοθούν στον καύσωνα ακόμα δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.

Η εκτίμηση της WWA είναι πως κατά το διήμερο κορύφωσης του καύσωνα στις 18 και 19 Ιουλίου θα πρέπει να σημειώθηκαν τουλάχιστον 840 θάνατοι στην Αγγλία και στην Ουαλία επιπλέον των θανάτων που κατά μέσο όρο συμβαίνουν κάθε χρόνο την ίδια περίοδο.

Η ανάλυση των καιρικών δεδομένων τονίζει πως οι θερμοκρασίες που καταγράφηκαν σε ορισμένες περιοχές της Βρετανίας στα μέσα του μήνα θα ήταν «στατιστικά αδύνατες» αν ο πλανήτης δεν είχε θερμανθεί κατά 1,2 βαθμούς Κελσίου από τα τέλη του 19ου αιώνα.

Στη μελέτη συμμετείχαν 21 ερευνητές που συνέκριναν μετεωρολογικά αρχεία και ανέλυσαν τις τάσεις των τελευταίων δεκαετιών ως προς τις θερμοκρασίες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το ηλεκτρονικό μοντέλο προσομοίωσης που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές εκτιμά ότι η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του καύσωνα ήταν κατά 2 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη λόγω της κλιματικής αλλαγής. Με βάση, ωστόσο, τα μετεωρολογικά αρχεία, η αύξηση της θερμοκρασίας λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη ήταν μάλλον της τάξης των 4 βαθμών Κελσίου.

Υπό το πρίσμα αυτό, το κεντρικό πόρισμα των ερευνητών περί δεκαπλάσιας πιθανότητας για έναν τέτοιο ιστορικό καύσωνα λόγω της κλιματικής αλλαγής είναι μάλλον μία «συντηρητική εκτίμηση».