Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ιθγυτλ

Περί τα τέλη του Αυγούστου αναμένεται η άφιξη των πρώτων εμβολίων για την ευλογιά των πιθήκων στην Κύπρο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Σύμβουλος Επικοινωνίας του Υπουργείου Υγείας, Κωνσταντίνος Αθανασίου, ο οποίος είπε ότι παρατηρείται καθυστέρηση από την εταιρεία που τα παράγει.

Ο κ. Αθανασίου ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι προτεραιότητα αυτή τη στιγμή έχουν οι χώρες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Όπως πρόσθεσε μετά την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης για την δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα, που ανακοίνωσε ο ΠΟΥ, για την ευλογιά των πιθήκων, η αφίξεις εμβολίων κρίνεται με βάση την επιδημιολογική κατάσταση της κάθε χώρας.

Σε σχέση με την Κύπρο και με βάση την επιδημιολογική της εικόνα, ο κ. Αθανασίου είπε ότι τα συγκεκριμένα εμβόλια αναμένεται να φτάσουν περί τα τέλη του Αυγούστου.

Υπενθυμίζεται ότι στην Κύπρο αναμένονταν 1.400 δόσεις την περασμένη Δευτέρα, ωστόσο, λόγω του παγκοσμιου συναγερμού που κήρυξε ο ΠΟΥ, πήραν προτεραιότητα για παραλαβή οι χώρες που κατέγραψαν σημαντικό αριθμό κρουσμάτων.

Στο μεταξύ, μέχρι στιγμής στην Κύπρο δεν έχει εντοπιστεί επιβεβαιωμένο περιστατικό, ενώ από τον περασμένο Ιούνιο το Υπουργείο Υγείας έχει ετοιμάσει πλάνο, για τη διαχείριση ενός ενδεχόμενου κρούσματος.

Εξάλλου, για την αντιμετώπιση ενός πιθανού κρούσματος έχει οριστεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς για την ευλογιά των πιθήκων το Νοσοκομείο Λευκωσίας, ενώ για τα παιδιά το Μακάρειο Νοσοκομείο.