Τηλεόραση Ραδιόφωνο
neom the line

Την πόλη του μέλλοντος αναμένεται να χτίσει ο Πρίγκιπας διάδοχος του βασιλικού θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχαμεντ Μπίν Σαλμάν.

Πρόκειται για την πόλη The Line η οποία θα κατασκευαστεί από το project Neom της Σαουδικής Αραβίας. Το The Line μοιάζει να έχει ξεπιδήσει από βιβλίο επιστημονικής φαντασίας. Είναι μια πόλη που θα ενσωματώνει υπερσύγχρονες τεχνολογίες έξυπνων πόλεων και καινοτομίες. Και βεβαίως προορίζεται να λειτουργήσει και ως τουριστικός προορισμός. Η έκτασή της θα είναι 34 τ.χλμ και οι κάτοικοί της θα μπορούν να επισκέπτονται όλες τις υπηρεσίες μέσα σε πέντε μόλις λεπτά, γι' αυτό και δεν θα υπάρχουν δρόμοι, αυτοκινήτα και εκπομπές ρύπων.

Θα εκτίνεται σε μια ευθεία γραμμή 170 χλμ με συγκεντρωμένες όλες τις υπηρεσίες σε έξυπνη διάταξη, και θα εξυπηρετείται από ένα σιδηρόδρομο υψηλής ταχύτητας που θα διατρέχει την πόλη από το ένα μέχρι το άλλο άκρο σε 20 λεπτά. Θα έχει δύο δίδυμους ουρανοξύστες ύψους 500 μέτρων που θα εκτίνονται οριζόντια και θα συγκεντρώνουν όλα τα κτίρια, τις εγκαταστάσεις και τις υπηρεσίες ενώ θα έχει μόνο 200 μέτρα πλάτος. Άκρως εντυπωσιακό είναι το ότι η πρόσοψη της πόλης θα αποτελείται από έναν καθρέφτη που θα του επιτρέπει να συνδυάζεται με το περιβάλλον, μια καινοτομία στην οποία εργάζεται ομάδα αρχιτεκτόνων και μηχανικών με επικεφαλής τον Neom. Η πρώτη φάση του έργου έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί έως το 2025.

the line

Επανάσταση στην αστική ζωή

Στόχος του πρίγκιπα είναι να μετατρέψει μια έκταση ερήμου στο μέγεθος του Βελγίου σε περιοχή υψηλής τεχνολογίας. Ο ίδιος το χαρακτήρισε ως μια βάση δοκιμής για νέες τεχνολογίες που θα μπορούσαν να φέρουν επανάσταση στην αστική ζωή, καθώς και έναν τρόπο προσέλκυσης ξένων επενδύσεων και διαφοροποίησης της οικονομίας της Σαουδικής Αραβίας η οποία μέχρι τώρα εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το πετρέλαιο.

Υπολογίζεται ότι έως το 2030 θα ζουν στην Νίομ περίπου 1 εκατ. άνθρωποι ενώ στην ολοκλήρωση της θα ζουν πάνω από 9 εκατ, δηλαδή όσος ο πληθυσμός μιας χώρας σαν την Ελλάδα.

Η Νίομ που κατασκευάζει το The Line και άλλα έργα στην επαρχία Ταμπούκ δημιουργεί 380.000 νέες θέσεις εργασίας. Παρουσιάζεται ως ένα «ζωντανό εργαστήριο» που αποτελείται από μικρότερες ή μεγαλύτερες πόλεις, λιμάνια και επιχειρηματικές ζώνες, κέντρα έρευνας, αθλητισμού και τουριστικούς προορισμούς.

Τι θα περιλαμβάνει η πόλη

Το "The Line" , ή η γραμμή όπως την ονομάζουν, θα είναι μια πολυεπίπεδη πόλη. Θα έχει γήπεδα ποδοσφαίρου, συνεδριακά κέντρα, ατελείωτα πάρκα. Δεν θα κυκλοφορούν αυτοκίνητα κι η μετακίνηση θα γίνεται μέσω τρένων. Υπολογίζεται ότι για να μεταβεί κάποιος από την μια άκρη στην άλλη θα το κάνει σε... χρόνο μηδέν, δηλαδή για απόσταση 170 χλμ θα χρειάζεται μόλις 20 λεπτά.

Εκτός από την απουσία αυτοκινήτων η πόλη θα διαθέτει και δική της τεχνητή ατμόσφαιρα. Ειδικοί επιστήμονες εργάζονται ώστε να υπάρχει βροχόπτωση μέσω της δημιουργίας τεχνητών νεφών. Δημιουργείται ακόμα και ένα πρότυπο εκπαιδευτικό σύστημα με καθηγητές -ολογράμματα που θα μπορούν να διδάσκουν σε όλες τις καιρικές συνθήκες ή ακόμα και στο απευκταίο ενδεχόμενο μιας νέας πανδημίας.

Οι ουρανοξύστες θα στεγάσουν κατοικίες, καταστήματα λιανικής και εταιρικά γραφεία σε μια περιοχή που εκτείνεται από την ακτή της Ερυθράς Θάλασσας προς την έρημο.

Από πήρε το όνομα την ονομασία της

Το όνομα του project "Neom" δημιουργήθηκε από δύο λέξεις. Τα τρία πρώτα γράμματα σχηματίζουν το αρχαιοελληνικό πρόθεμα νέον. Το τέταρτο γράμμα προέρχεται από τη συντομογραφία των αραβικών: مستقبل, ρωμανικά: Mustaqbal, (Πρότυπο:IPA-acw), η αραβική λέξη για το «μέλλον».

Το μότο του πρίγκιπα για την πόλη είναι «αφού το κάνουμε από το μηδέν γιατί να αντιγράψουμε κάτι που υπάρχει;» καθώς φιλοδοξεί με το σημαντικό αυτό έργο να βάλει τη σφραγίδα του στο νέο βιώσιμο τρόπο οικοδόμησης στον πλανήτη. Το αρχικό κόστος της επένδυσης θα ξεπεράσει το 1.2 τρις και στην τελική της ανάπτυξη θα φτάσει τα 3 τρις.

Για το χτίσιμο της "Νeom" υπολογίζεται ότι θα εργαστούν 500 με 600.000 άνθρωποι ενω θα εμπλακούν εταιρείες από 50 χώρες απ’ όλο τον κόσμο.