Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Πέτρος Αγαθαγγέλου Θωμάς Αντωνίου

Και επίσημα εκτός Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), με τη βούλα του Υπουργικού Συμβουλίου, και προτού καν δώσει το παρών του σε συνεδρία, βρέθηκε ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Πέτρος Αγαθαγγέλου.

«Tο Υπουργικό Συμβούλιο ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχονται από το σχετικό άρθρο των περί Γενικού Συστήματος Υγείας Νόμων αποφάσισε να παύσει τον Δρα Πέτρο Αγαθαγγέλου από τη θέση του μέλους του Δ.Σ του ΟΑΥ», δήλωσε η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Νιόβη Παρισσινού.

Η απόφαση του Υπουργικού ήρθε μετά την επιστολή που απέστειλε χθες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το ΚΕΒΕ, και με την οποία ανακαλούσε την εισήγηση του για εκπροσώπηση του Επιμελητηρίου στο ΔΣ του ΟΑΥ από τον Πρόεδρο του ΠΙΣ.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Μέρα Μεσημέρι» ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ εξήγησε ότι η απόφαση ελήφθη έχοντας κυρίως υπόψη τις τοποθετήσεις έγκριτων νομικών οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ενδεχομένως να υπάρχει σύγκρουση συμφέροντος με τη συμμετοχή Αγαθαγγέλου στο ΔΣ.

«Διότι αν προχωρούσε ο διορισμός, η παρουσία μάλλον του ΔΣ ενδεχομένως να προσέφευγαν στο δικαστήριο για να κριθεί η νομιμότητα της παρουσίας του εκεί. Αν κρινόταν ότι ήταν συμβατή όλα θα ήταν μια χαρά. Αν όμως κρινόταν ότι υπάρχει ασυμβίβαστο αντιλαμβάνεστε ότι όλες οι αποφάσεις θα ήταν παράνομες και θα δημιουργούσαμε περαιτέρω προβλήματα στον οργανισμό», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής.

Απογοήτευση για την απόφαση του ΚΕΒΕ εκφράζει ο Πρόεδρος του ΠΙΣ τονίζοντας, ωστόσο, ότι οι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Επιμελητηρίου είναι σεβαστές.

«Διαβεβαιώ το κάθε μέλος μας ότι ο αγώνας για την υλοποίηση της πάγιας θέσης της ιατρικής κοινότητας και που αφορά τη νομοθετική κατοχύρωση της εκπροσώπησης των ιατρών στο ΔΣ του ΟΑΥ, μέσω του θεσμικού τους φορέα που είναι ο ΠΙΣ, όχι μόνο θα συνεχισθεί αλλά θα ενταθεί», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΠΙΣ, Δρ. Πέτρος Αγαθαγγέλου.

Ικανοποίηση εκφράζουν από την άλλη οι οργανωμένοι ασθενείς.

Ο Πρόεδρος της ΟΣΑΚ, Μάριος Κουλούμας, είπε ότι, «είναι μια ορθή απόφαση που ελπίζουμε να φέρει την ομαλότητα και στο ΔΣ και στο ΓεΣΥ, αναμένουμε τώρα από την κυβέρνηση να προχωρήσει τάχιστα σε όλες τις διαδικασίες έτσι ώστε να διοριστούν όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου».

Το ΚΕΒΕ στο μεταξύ θα προτείνει άλλο άτομο ως εκπρόσωπο του στο ΔΣ του ΟΑΥ με τον κύριο Τσιακκή να διευκρινίζει ότι αυτό δεν θα προέρχεται από την ιατρική κοινότητα.

Νέοι Τριγμοί

Την ώρα που το θέμα του Πέτρου Αγαθαγγέλου θεωρείται λήξαν, νέους τριγμούς στην εύρυθμη λειτουργία του ΟΑΥ προκαλεί η αναφορά του ΚΕΒΕ για πιθανή σύγκρουση συμφερόντων από τη συμμετοχή του Θωμά Αντωνίου στο Διοικητικό Συμβούλιο, αφού η σύζυγος του Προέδρου του Οργανισμού είναι πάροχος υπηρεσιών υγείας.

«Εμείς το βάλαμε αυτό το σημείο κάτω όχι για να δημιουργήσουμε πρόβλημα, ούτε στον Πρόεδρο του ΟΑΥ, ούτε σε κανένα άλλο, αλλά για να ξεκαθαρίσουν αυτές οι νομικές ασάφειες ώστε να ξέρουμε όλοι πως διαχειριζόμαστε αυτού του μεγέθους και εμβέλειας οργανισμούς», είπε ο κ. Τσιακκής.

Οι αναφορές του ΚΕΒΕ θα εξεταστούν από την Ελεγκτική Υπηρεσία την ώρα που ο ΟΑΥ διευκρινίζει ότι οι σχετικές πρόνοιες σε σχέση με το ασυμβίβαστο αφορούν ατομικά τα ίδια τα Μέλη και δεν επεκτείνονται και στους ή στις συζύγους του Προέδρου και των Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

«Εμείς θα δούμε και τα δύο. Θα δούμε και τη σύγκρουση συμφέροντος εκεί και όπου υπάρχει και θέματα ασυμβίβαστου διορισμού εκεί όπως φαίνεται στη νομοθεσία και θα ενημερώσουμε αναλόγως και τον ΟΑΥ», ανέφερε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Μάριος Πετρίδης.

Από τη μεριά της η Ανώτερη Λειτουργός του ΟΑΥ, Μαρία Κυθραιώτου, δήλωσε ότι, «η νομική άποψη που έχουμε είναι ότι σε περιπτώσεις συζητιούνται τέτοια θέματα που αφορούν τέτοιου είδους συμφέρον ο πρόεδρος ή το μέλος από τη λήψη απόφασης. Και αυτό πράττει το ΔΣ και θα συνεχίσει να πράττει.

Σύμφωνα με την ανώτερη λειτουργό του ΟΑΥ, όταν συζητούνται θέματα που επηρεάζουν πρόσωπα που είναι μέχρι και τέταρτου βαθμού συγγένειας με κάποιο μέλος του ΔΣ, αυτό υποχρεούται να απέχει από την συζήτηση.