Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων Διασποράς
Το συνέδριο των αποδήμων λήγει επίσημα το βράδυ της Παρασκευής

Τη διαβεβαίωση ότι ο αγώνας για προβολή του Κυπριακού προβλήματος θα ενταθεί με την επιστροφή τους στις χώρες διαμονής τους, έδωσαν οι απόδημοι μας, μέσω των Προέδρων της ΠΟΜΑΚ, Ανδρέα Παπαευριπίδη και ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ. Με ψήφισμα του, το Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων Διασποράς καλεί την Τουρκία να τερματίσει τις παράνομες ενέργειες της και την διεθνή κοινότητα και την ΕΕ ν’ αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Όπως ανέφερε σε δήλωση του ο κ. Παπαευριπίδης, «επιστρέφουμε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε με εντατικότερους ρυθμούς (για το Κυπριακό)», σημειώνοντας ότι η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί ευκαιρία για ανάδειξη του συσχετισμού με το Κυπριακό.

«Παρότι απασχολεί περισσότερο τη διεθνή κοινότητα το Ουκρανικό, οι παράμετροι είναι οι ίδιες και είναι ευκαιρία, τώρα που η Τουρκία βάλλεται από όλους, κάτι να γίνει και για την Κύπρο» είπε και πρόσθεσε πως «πάμε πίσω με αυτή τη θέληση και αυτό θα κάνουμε. Δεν θα παραδώσουμε την Κύπρο στους Τούρκους».

Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές που η Τουρκία γίνεται πιο επιθετική και απαιτητική, πιστεύω ότι ο ρόλος της ομογένειας κρίνεται πιο σημαντικός, ανέφερε από την πλευρά του ο Φίλιπ Κρίστοφερ, προσθέτοντας ότι «στις ΗΠΑ το αποδείξαμε με το να αποτρέψουμε την πώληση των F-16 στην Τουρκία».

«Αυτός είναι ένας τρόπος για να ενοχλείται συνέχεια η Τουρκία και παρά το γεγονός ότι η θέση της έχει αναβαθμιστεί, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, υπάρχει ευκαιρία για εμάς να αποδείξουμε ότι η εισβολή της Κύπρου είναι το ίδιο πράγμα», είπε.

Παράλληλα εξέφρασε τη θέση πως η Κυπριακή Κυβέρνηση πρέπει να «καταλάβει την αξία της διαφώτισης και ότι πρέπει να ξοδευτούν κονδύλια για να μάθει ο κόσμος πως, ό,τι συμβαίνει σήμερα στην Ουκρανία, έγινε πριν από 48χρόνια και στην Κύπρο.

Αναφέρθηκε, επίσης, στο θέμα των Βαρωσίων, εκφράζοντας απογοήτευση γιατί, όπως είπε, πρόκειται για επέκταση της κατοχής, αλλά και τη λύπη του που «δεν υπήρχε αρκετή αντίσταση σε αυτό το θέμα».

«Εμείς φεύγουμε έτοιμοι για να συνεχίσουμε τον αγώνα και στις 20 με 22 του Σεπτέμβρη θα έχουμε το Συνέδριο μας στην Ουάσιγκτον, με τον κ. Κασουλίδη και τον Υπουργό Εξωτερικών της Αμερικής Άντονι Μπλίνκεν και Γερουσιαστές για να πιέσουμε περισσότερο», συμπλήρωσε.

Σε σχετική ερώτηση, οι Πρόεδροι της ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για τη νέα γενιά των αποδήμων και την βεβαιότητα ότι με την αγωνιστικότητα και τις γνώσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα προβάλουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το Κυπριακό.

Στο ψήφισμα που συνυπέγραψαν οι δυο οργανώσεις των αποδήμων μας, εκφράζεται η απογοήτευση για το γεγονός ότι έχουν αποτύχει οι προσπάθειες για μια συνολική λύση του Κυπριακού προβλήματος, ως αποτέλεσμα των αρνητικών και αδιάλλακτων θέσεων της Τουρκικής πλευράς και καλείται ο ΟΗΕ να εργαστεί για επανέναρξη των συνομιλιών.

Καταδικάζονται επίσης, η επιμονή της Τουρκίας και του Τ/κ ηγέτη για αναγνώριση του παράνομου μορφώματος στα κατεχόμενα, η συνέχιση της κατοχής του 37% του νησιού, το στάτους κβο, η παρουσία τουρκικών στρατευμάτων και οι ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια και στην Κυπριακή ΑΟΖ.

ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ εκφράζουν, μέσω του ψηφίσματος, την πλήρη στήριξη τους στις προσπάθειες της Κυπριακής Κυβέρνησης και της Ε/κ κοινότητας να εργαστεί προς μια λύση που θα απελευθερώσει την Κύπρο από την Τουρκική κατοχή και θα επανενώνει τον τόπο και τον λαό της, κατά δίκαιο τρόπο, διασφαλίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων και το κοινό τους μέλλον στην ΕΕ.

Επίσης, καλείται η διεθνής κοινότητα να πιέσει την Τουρκία για εφαρμογή των σχετικών ψηφισμάτων για το Κυπριακό και η ΕΕ να προστατέψει την ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα του κράτους μέλους της και ν’ αποκηρύξει την «εμπρηστική πολιτική της Τουρκίας»

Το συνέδριο των αποδήμων λήγει επίσημα το βράδυ της Παρασκευής, στο Σκαλί Αγλαντζιάς, στη Λευκωσία, με συναυλία υπό τον τίτλο «Μικρή Πατρίδα», η οποία διοργανώνεται εις μνήμην του Κύπριου της Διασποράς Νίκου Μούγιαρη, με τραγούδια και ποιήματα εμπνευσμένα από την τουρκική εισβολή του 1974 και την ξενιτιά.