Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ουνφικυπ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε ομόφωνα σήμερα σε ανοιχτή συνεδρίαση, ψήφισμα με το οποίο ανανεώνεται για ακόμη έξι μήνες, μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2023, η έκθεση της ειρηνευτικής δυναμης (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) ενώ παράλληλα ζητά από το ΓΓ να υποβάλει νέα έκθεση στις 3 Ιανουαρίου 2023.

Με ενισχυμένο το λεκτικό για τα Βαρώσια, επανάληψη της αναφοράς για ενθάρρυνση του ΓΓ να διορίσει απεσταλμένο αλλά και το ότι δεν έγινε καμία παρείσφρηση που να παραπέμπει σε απομόνωση, το ψήφισμα χαρακτηρίστηκε ικανοποιητικό από κυπριακές διπλωματικές πηγές.

Να σημειωθεί ότι το ψήφισμα ξεκινά με την φράση «Λαμβάνοντας υπόψιν την έκθεση...» και όχι «Καλοσωρίζοντας την έκθεση...» διότι η Ρωσία δεν ήθελε να καλωσορίσει την έκθεση λόγω των αναφορών για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Συγκεκριμενα, όσον αφορά στα Βαρώσια, το ΣΑ υπενθυμίζει το καθεστώς των Βαρωσίων όπως ορίζεται σε σχετικά ψηφίσματα, συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992), και της Προεδρικής Δήλωσής του (S/PRST/2021/13) που καταδικάζει την ανακοίνωση της 20ής Ιουλίου 2021 από Τουρκοκύπριους και Τουρκοκύπριους ηγέτες για την περαιτέρω επαναλειτουργία τμήματος της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων.

Επίσης, εκφράζεται η δυσαρέσκεια του ΣΑ για μονομερείς ενέργειες που αντιβαίνουν στα προηγούμενα ψηφίσματα και δηλώσεις του για τα Βαρώσια και ζητείται η άμεση ανατροπή αυτής της πορείας και όλων των μέτρων που πάρθηκαν από τον Οκτώβριο του 2020.

Το ΣΑ λυπάται βαθύτατα που οι πρόσφατες ενέργειες δεν συνάδουν με αυτήν την έκκληση για άμεση ανατροπή και επαναλαμβάνει για άλλη μια φορά ότι δεν πρέπει να γίνουν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με τα ψηφίσματά του ενώ τονίζει ότι πρέπει να αποφευχθούν τυχόν μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί και να υπονομεύσουν τις προοπτικές για ειρηνική διευθέτηση.

Επαναλαμβάνει την υποστήριξή του για την πρόταση του Γενικού Γραμματέα για διάλογο μεταξύ των μερών και του Ειδικού Αντιπροσώπου για τη διερεύνηση πιθανής συμφωνίας σχετικά με την τεχνολογία επιτήρησης και την απομάκρυνση των θέσεων που γειτνιάζουν με την νεκρή ζώνη και εκφράζει τη λύπη του για την έλλειψη προόδου από αυτή την άποψη μέχρι σήμερα.

Ένα σημείο που η πλευρά της Κύπρου ήθελε να ενισχυθεί και δεν έγινε μέσα από το τελευταίο ψήφισμα είναι το λεκτικό για τους αγνοούμενους.

Τέλος, το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητά από τον Γενικό Γραμματέα να υποβάλει έως τις 3 Ιανουαρίου 2023 έκθεση για τις καλές του υπηρεσίες, ιδιαίτερα σχετικά με την πρόοδο προς την επίτευξη συναίνεσης αφετηρίας για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις προσανατολισμένες στα αποτελέσματα που οδηγούν σε διευθέτηση.

Πριν τη συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ Πρέσβης Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου επέδωσε στην Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, επιστολή συγκατάθεσης της Κυπριακής Κυβέρνησης, ως φιλοξενούσας χώρας για την ανανέωση της εντολής της UNFICYP.