Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κτηρια λευκωσια

Πολλοί είναι οι κίνδυνοι που κρύβονται στο υπέδαφος της Κύπρου και συνιστούν την προσοχή των πολιτών που πρόκειται να κτίσουν ή να προβούν σε μεγάλες αναπτύξεις. Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε σε δηλώσεις της στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι», η Ανώτερη Γεωλογική Λειτουργός, Ζωμενιά Ζωμενή.

Το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης από πλευράς του παρέχει στο κοινό τη δυνατότητα δωρεάν ενημέρωσης και διαφώτισης για το θέμα μέσω της ιστοσελίδας του, με την κα Ζωμενή να δίνει λεπτομέρειες για το πώς μπορεί κάποιος να πλοηγηθεί σ’ αυτήν στο βίντεο που ακολουθεί.

ιστοσελιδα τμηματος

Τι εννοούμε όμως όταν αναφερόμαστε στις ζώνες γεωλογικής καταλληλότητας και πως αυτές επηρεάζουν αναπτύξεις και ανέγερση κτηρίων; Σε αυτά τα ερωτήματα έδωσε απαντήσεις κα Ζωμενή, σημειώνοντας παράλληλα ότι όσοι επιθυμούν να επενδύσουν σε τεμάχιο γης καλό θα ήταν πρώτα να ενημερωθούν για την καταλληλότητα του εδάφους.

«Ο κόσμος πρέπει να αναγνωρίζει ότι το υπέδαφος κρύβει πάρα πολλούς κινδύνους και αν επιθυμεί να επενδύσει σε τεμάχιο γης καλά είναι να συμβουλευτεί τις ζώνες γεωλογικής καταλληλότητας που δημοσιεύουμε στην ιστοσελίδα του Τμήματος μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι ζώνες καταλληλότητας

ζωνες

Ζώνη 00

Η Ζώνη 00 αφορά μια περιοχή αρκετά επικίνδυνη, η οποία με διάταγμα από το Υπουργικό Συμβούλιο καθορίζεται ως λευκή και απαγορεύεται η οποιαδήποτε ανάπτυξη.

Ζώνη 00Α

Η συγκεκριμένη ζώνη εμπεριέχει κάποιον κίνδυνο με τους λειτουργούς του Τμήματος να μελετούν κατά πόσο θα γίνει και αυτή λευκή. Μάλιστα, για τέτοιου είδους περιοχές απαιτείται γεωλογική και γεωτεχνική μελέτη από γεωλόγο ή γεωτεχνικό μηχανικό, προτού δοθεί πολεοδομική άδεια.

Ζώνη 002

Η συγκεκριμένη ζώνη έχει λιγότερους κινδύνους και απαιτείται μελέτη μόνο για μεγάλες κατασκευές.

Ζώνη 003

Αποτελεί μια σχετικά καλή περιοχή, υπάρχει ωστόσο η απαίτηση για μελέτες και σε τέτοιου είδους ζώνες προτού γίνουν μεγάλες αναπτύξεις ή ανεγέρσεις οικοδομών.

Να αναφέρουμε ότι το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης δεν έχει καλύψει όλο το έδαφος της χώρας παρά μόνο το 50% που αντιστοιχεί περίπου στο 78% της ελεύθερης Κύπρου. Πάντως, σήμερα το πρωί αναρτήθηκαν καινούργιες ζώνες, οι οποίες καλύπτουν την ευρύτερη περιοχή της Λευκωσίας και της Λάρνακας.

Η κα Ζωμενή δήλωσε ότι στόχος του Τμήματος είναι να καλυφθεί ολόκληρη η Κύπρος και ακολούθως να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες στο κοινό για τις περιοχές αυτές, έτσι ώστε να δοθεί μια κατεύθυνση στους πολίτες όσον αφορά τις ζώνες γεωλογικής καταλληλότητας στην Κύπρο.

Περισσότερα για το θέμα στην ιστοσελίδα του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης ΕΔΩ.