Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Υ65ΡΕ

Οι φρουροί των χωρικών υδάτων. 24ώρες το 24ώρο προσέχουν τα θαλάσσια σύνορα της Κυπριακής δημοκρατίας. Με φουρτούνες ή όχι περιπολούν ώστε η ασφάλεια να είναι παντού ακόμη και στην θάλασσα. Ο λόγος για τα μέλη της Λιμενικής Αστυνομίας. 

Αφού κάνουν τον απαραίτητο έλεγχο στο σκάφος αρχίζει η περιπολία. 

Λίγο πριν τις δώδεκα το βράδυ και τα μέλη της Λιμενικής Αστυνομίας είναι έτοιμα για την βραδινή τους περιπολία και να σαρώσουν τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Σύμφωνα με τον Υποδιοικητή Επιχειρήσεων της Λιμενικής Αστυνομίας, Φίλιππο Κωνσταντινίδη, «βασική προϋπόθεση για μια περιπολία είναι η ετοιμασία του σκάφους το κατάλληλο πλήρωμα ο κατάλληλος εξοπλισμός και έλεγχος των ακτών και των χορικών μας υδάτων που αποτελούν και τα σύνορα της Ευρώπης πλέον . Ένα από τα βασικά καθήκοντα της Λιμενικής Αστυνομίας όπως είπα και προηγουμένως είναι η επιτήρηση των ακτών των χορικών μας υδάτων ακόμη και της συνορεύουσας ζώνης». 

Τρομοκρατία-Μετανάστες  

Η αύξηση των μεταναστευτικών ροών έχει θέσει σε κόκκινο συναγερμό τις αρμόδιες υπηρεσίες με πρώτη την Λιμενική αστυνομία η οποία ανταποκρίνεται σχεδόν καθημερινά σε κλήσεις για αφίξεις μεταναστών. Τα δρομολόγια σε κάποιες περιπτώσεις γνωστά. 

«Η Λιμενική λαμβάνει όλα εκείνα τα μέτρα και όλες εκείνες τις ενέργειες ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια και σωματική ακεραιότητα των παράτυπων μεταναστών και σε δεύτερο στάδιο η διαχείριση του κάθε επεισοδίου το οποίο πάντα είναι διαφορετικό. Να ξέρετε ότι εφαρμόζονται οι νόμοι της δημοκρατίας και οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο κ. Κωνσταντινίδης. 

Όπως ανέφερε, «η Λιμενική διαθέτει αρκετό εξοπλισμό και αρκετά σκάφη τα οποία στο σύντομο μέλλον αναμένεται να αυξηθούν στον αριθμό και ναι μπορούμε να ανταποκριθούμε». 

Εκτός από το Μεταναστευτικό στην ζώνη ευθύνης των περιπολιών της Λιμενικής είναι και τα μέτρα για την τρομοκρατία και το λαθρεμπόριο. 

«Είμαστε στην περιοχή αεροδρομίου. Μια περιοχή με συχνές περιπολίες. Κάνουμε περιμετρική κάλυψη της περιοχής για αποφυγή οποιουδήποτε τρομοκρατικού επεισοδίου και απομάκρυνση των σκαφών που βρίσκονται στην περιοχή. Τα ποιο πολλά επεισόδιά οι ποιο πολλές εμπειρίες με την περισυλλογή παράτυπων μεταναστών και τα τελευταία ένα με δύο χρόνια όπως βλέπετε τις μεταναστευτικές ροές που αυξάνονται , αυξάνονται και τα καθήκοντα μας», δήλωσε ο Υπεύθυνος της Ομάδας Αυτοδυτών, Λούκας Πέτρου. 

Δεν είναι λίγες οι φορές που η αδρεναλίνη ανεβαίνει αφού μια απλή ανακοπή σκάφους κρύβει εκπλήξεις. 

«Είχαμε περιπτώσεις παράνομης αλιείας που δεν υπάκουαν στις εντολές μας για να σταματήσουν για έλεγχο και αναγκαστήκαμε να κάνουμε βίαια είσοδο στο σκάφος και να τους ανακόψουμε», είπε ο κ. Πέτρου. 

Η Λιμενική διαθέτει, πέραν του κτηρίου της διοίκησης, 13 λιμενικούς και ναυτικούς σταθμούς κατά μήκος των ακτών. Ξεκινώντας από τον Κάτω Πύργο και φθάνοντας μέχρι τον Πρωταρά. Συνολικά διαθέτει 23 ακάτους, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί καθώς στο επόμενο διάστημα, νέα σκάφη θα ενταχθούν στη δύναμη της Λιμενικής.