Τηλεόραση Ραδιόφωνο
συρια τουρκια

Η Τουρκία δεν πρόκειται να ζητήσει άδεια από κανέναν για την επιχείρηση στη Συρία είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, σύμφωνα με την «Ακσάμ», όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.

Σε δηλώσεις του σχετικά με τη σχεδιαζόμενη επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία είπε ότι «η προοπτική της Τουρκίας στη Συρία είναι πρωτίστως η συνέχιση της διαδικασίας πολιτικών διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του ψηφίσματος 2254 του ΟΗΕ και η ολοκλήρωση των εργασιών της Συνταγματικής Επιτροπής».

Δυστυχώς, συνέχισε, «οι εξελίξεις στον τομέα αυτό ήταν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Στην περιοχή του Ιντλίμπ, πετύχαμε την ασφάλεια σχεδόν 4 εκατομμυρίων ανθρώπων, ενώ συνεχίζεται ο αγώνας μας κατά της τρομοκρατικής απειλής» όπως χαρακτήρισε τις συγκρούσεις με τους Κούρδους μαχητές στη βόρεια Συρία.

Ως εκ τούτου, είπε «ο Πρόεδρός μας δήλωσε ότι μια νέα στρατιωτική επιχείρηση μπορεί να πραγματοποιηθεί ανά πάσα στιγμή. Γι’ αυτό, δεν χρειαζόμαστε άδεια από κανέναν. Δεν χρειάζεται να ανακοινώσουμε χρονοδιάγραμμα σε κανέναν. Αλλά στο πλαίσιο της εκτίμησής μας για τη δική μας ασφάλεια, μια τέτοια επιχείρηση μπορεί να πραγματοποιηθεί ανά πάσα στιγμή».

Αναφερόμενος στη συμφωνία για τη μεταφορά των ουκρανικών σιτηρών στις διεθνείς αγορές που υπεγράφη μεταξύ Ρωσίας, Ουκρανίας και Ηνωμένων Εθνών, ο Καλίν δήλωσε ότι μπορούν να διοχετευθούν στην παγκόσμια αγορά 50 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών από τη Ρωσία και την Ουκρανία. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η συμφωνία έχει ισχύ 4 μήνες αλλά μπορεί να παραταθεί.

Αναφερόμενος στην τουρκική πολιτική στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας είπε ότι η πολιτική εξισορρόπησης της Τουρκίας θα συνεχιστεί. Επιπλέον πρόβαλε τον ισχυρισμό ότι είναι πολύ σημαντική η τουρκική πολιτική στο ζήτημα αυτό επειδή λειτουργεί ως γέφυρα προς τη Ρωσία δεδομένου ότι πολλές χώρες δεν έχουν δίαυλο επικοινωνίας με τη Ρωσία.

Αναφερόμενος τέλος στο θέμα της προμήθειας των F-16 από τις ΗΠΑ, ο Καλίν υποστήριξε ότι η στάση του Αμερικανού Προέδρου είναι θετική και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το πρόβλημα θα λυθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.