Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κορωνοϊός

Νέος «πονοκέφαλος» στο Υπουργείο Υγείας, μετά από δημοσίευμα στην Βρετανία, στις αρχές Ιουλίου, το οποίο έκανε λόγο για Long Covid ασθενείς οι οποίοι ταξίδεψαν μεταξύ άλλων και στην Κύπρο, για να λάβουν θεραπεία σε συγκεκριμένη κλινική. 

Όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1, η συγκεκριμένη κλινική είχε διαφημίσει και στο παρελθόν τη λεγόμενη «θεραπεία» που χορηγούσε στους ασθενείς που πάσχουν από παρατεταμένες επιπλοκές του κορωνοϊού. 

Σε δηλώσεις στο πλαίσιο της πρώτης επίσκεψης που πραγματοποιεί ο ομόλογός του από τη Λιθουανία, ο Υπουργός Υγείας επιβεβαίωσε πως όντως υπάρχει μία τέτοια καταγγελία ενώπιον τους. 

Υπάρχει αυτή η καταγγελία και ήδη οι λειτουργοί του Υπουργείου Υγείας, έχουν επισκεφθεί το συγκεκριμένο Kέντρο

Το βρετανικό δημοσίευμα περιγράφει και τη διαδικασία την οποία ακολούθησε γυναίκα η οποία έφτασε στην Κύπρο για να λάβει τη θεραπεία και παράμεινε στο νησί για διάστημα δύο μηνών ώστε να την ολοκληρώσει. 

Μια ή δυο φορές τη βδομάδα επισκεπτόταν το Ιατρικό Κέντρο για «πρόσθετες» θεραπείες όπως, διαλείπουσα θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο , δηλαδή (αναπνοή οξυγόνου σε δωμάτιο υψηλής πίεσης) και για ενδοφλέβιες εγχύσεις βιταμινών

Το δημοσίευμα αναφερόταν και στο κόστος, το οποίο πλησιάζει τις €2.000.

 «Με κόστος €1685 η συνεδρία, στο Long Covid Center και εννέα γύρους θεραπείας με υπερβαρικό οξυγόνου που κοστίζουν έως και €150 η συνεδρία, μαζί με μια ενδοφλέβια στάγδην βιταμίνη και μια ένεση βιταμίνης D στα 50 ευρώ έκαστος

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το Ιατρικό Κέντρο διαθέτει μηχάνημα που χρησιμοποιείται για αφαίρεση πλάσματος, ωστόσο, όπως επιβεβαίωσε η κατασκευάστρια εταιρεία, αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς Long Covid. 


Μόλις οι ιατρικές υπηρεσίες έλαβαν αυτή την επιβεβαίωση, το Υπουργείο Υγείας απηύθυνε επιστολή προς το Ιατρικό Κέντρο από το οποίο ζητά να συμμορφωθεί. 

Σημειώνεται πως η θεραπεία αυτή δεν προσφέρεται από την επιστημονική κοινότητα ούτε οι ιατρικές υπηρεσίες είναι σε θέση να αξιολογήσουν επί του παρόντος τα δεδομένα για τέτοια θεραπεία.