Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γαιρ λαπιντ

Επίσκεψη-αστραπή πραγματοποίησε την Τετάρτη ο Ισραηλινός υπηρεσιακός Πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ στην ιορδανική πρωτεύουσα Αμμάν, όπου συναντήθηκε με τον Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’ και με τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Άιμαν Αλ-Σάφντι. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση Ισραηλινού Πρωθυπουργού με τον ιορδανό μονάρχη τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την ανάπτυξη περισσότερων ευκαιριών που απορρέουν από τη συνθήκη ειρήνης που υπέγραψαν οι δύο χώρες στα μέσα της δεκαετία του 1990 και για την δυνατότητα ενδυνάμωσης των φιλικών σχέσεων των δύο χωρών, τόσο σε επίπεδο κρατών όσο και σε επίπεδο λαών. Η κατ’ ιδίαν συνάντηση Λαπίντ-Αμπτνάλα διήρκησε μία ώρα και 20 λεπτά και μετά το πέρας της συμμετείχε και ο Ιορδανός Υπουργός Εξωτερικών, 

Όπως μεταδίδουν τα ισραηλινά ΜΜΕ, συζητήθηκε η προώθηση κοινών διακρατικών πρότζεκτ, μεταξύ των οποίων η δημιουργία πάρκου παραγωγής ηλεκτρισμού με ηλιακή ενέργεια σε ιορδανικό έδαφος που θα εξυπηρετεί και τις δύο χώρες, εγκαταστάσεις αφαλάτωσης νερού σε ισραηλινό έδαφος που επίσης θα εξυπηρετεί τις δύο χώρες, ανάπτυξη του τουριστικού ρεύματος ανάμεσα στο ισραηλινό θέρετρο Εϊλάτ και της γειτονικής ιορδανικής τουριστικής πόλης Άκαμπα στην Ερυθρά Θάλασσα, κοινά μέτρα αντιμετώπισης της επισιτιστικής κρίσης, της αγροτικής ανάπτυξης και της ανάπτυξης των συγκοινωνιακών μέσων μεταξύ Ισραήλ και Ιορδανίας. Όπως ανακοίνωσε το γραφείο του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, Ιορδανία και Ισραήλ πρόκειται να προωθήσουν και άλλα κοινά εγχειρήματα που θα εκπονηθούν από μικτές ομάδες εργασίας.

Σύμφωνα με την αντίστοιχη ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο τύπου του ιορδανικού Παλατιού, ο ιορδανός μονάρχης αναφέρθηκε στο Παλαιστινιακό τονίζοντας την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικού ορίζοντα για την πραγμάτωση μίας ειρήνης δίκαιης και πλήρους, βασισμένη στην αρχή «δύο έθνη-δύο κράτη» και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να διατηρηθεί το κλίμα ηρεμίας κατά το προσεχές διάστημα και να γίνει σεβαστό το ειδικό καθεστώς που διέπει τα Ιερά Προσκυνήματα του Μουσουλμανισμού και του Χριστιανισμού στην Ιερουσαλήμ». Ο Βασιλιάς Αμπντάλα αναφέρθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τονίζοντας την μεγάλη της σημασία για τους λαούς της περιοχής.

Μετά το πέρας της επίσκεψής του στην Ιορδανία, ο Λαπίντ με ανάρτησή του στο twitter την χαρακτήρισε ως «ιδιαίτερα θερμή και εκτενή σε διάρκεια».

Στις αρχές του μήνα, οι Λαπίντ και Αμπντάλα συνομίλησαν τηλεφωνικά, επ’ ευκαιρία τόσο του εορτασμού του Μπαϊραμιού αλλά και της ανάληψης των πρωθυπουργικών καθηκόντων εκ μέρους του Γιαΐρ Λαπίντ. Τον περασμένο Μάρτιο ο Πρόεδρος του Ισραήλ Ιτσχάκ Χέρτσογκ είχε επισκεφθεί το Παλάτι του ιορδανού βασιλιά στο Αμμάν.