Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Αφγανιστάν

Στον αφανισμό των γυναικών από το Αφγανιστάν οδηγεί η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας που ζητά άμεση παγκόσμια κινητοποίηση για τα κορίτσια και τις γυναίκες της χώρας πριν να είναι πολύ αργά. 

Αφότου απέκτησαν ξανά τα ινία της χώρας το περασμένο καλοκαίρι, οι φονταμενταλιστές Σουνίτες απαγόρευσαν στα κορίτσια να πηγαίνουν στο σχολείο και οι γυναίκες αντιμετωπίζουν ολοένα αυστηρότερο αποκλεισμό από τη δημόσια ζωή, την εργασία και ακραίους περιορισμούς στην ελευθερία της κίνησης. 

Σύμφωνα με τον ΓΓ της Διεθνούς Αμνηστίας, Άνιες Καλαμάρ

Οι Ταλιμπάν στερούν εσκεμμένα από εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια τα ανθρώπινα δικαιώματά τους και τις μετατρέπουν σε θύματα συστηματικών διακρίσεων. Αν η διεθνής κοινότητα μείνει άπρακτη, θα πρόκειται για εγκατάλειψη των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν και υπονόμευση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παντού. 

Η Διεθνής Αμνηστία με στόχο να αφυπνίσει τον υπόλοιπο κόσμο, δημοσιεύει έκθεση με τίτλο «Death in Slow Motion», δηλαδή «Θάνατος σε αργή κίνηση», η οποία περιλαμβάνει συνεντεύξεις με πάνω από εκατό γυναίκες στο Αφγανιστάν και αποκαλύπτει τις απειλές, τον εκφοβισμό, τις συλλήψεις, τους βασανισμούς και την εξαφάνιση των γυναικών από τη δημόσια ζωή. Μεταξύ άλλων, μια γυναίκα η οποία είχε φυλακιστεί για ασήμαντη αιτία, αφηγείται τις καθημερινές απειλές που βίωνε στην φυλακή, ενώ μια δεύτερη καταγγέλλει πως την χτυπούσαν σε σημεία που δεν θα μπορούσε ποτέ να δείξει σε άλλους. 

Χαρακτηριστικές οι μαρτυρίες γυναικών

Δεσμοφύλακες έρχονταν στο κελί μου και μου έδειχναν φωτογραφίες της οικογένειάς μου. Λέγοντας: "Μπορούμε να τους σκοτώσουμε". 

Μας χτύπαγαν στο στήθος και ανάμεσα στα πόδια, ώστε να μην μπορούμε να δείξουμε σε κανέναν τα σημάδια του ξυλοδαρμού. 

Μια τρίτη που συνελήφθη αυθαίρετα αποκάλυψε πως υπέστη βασανιστήρια συμπεριλαμβανομένων «ηλεκτροσόκ», διότι εμφανίστηκε δημόσια με άνδρα που δεν θεωρείτο «μαχράμ», δηλαδή άνδρας «κηδεμόνας» της. Η μη κυβερνητική οργάνωση, αναφέρει επίσης πως αυξάνονται κατακόρυφα και οι γάμοι ανηλίκων και καλεί τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει επιβάλλοντας στοχευμένες κυρώσεις και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις σε ηγέτες του καθεστώτος των Ταλιμπάν.