Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κυλικειο

Ακρίβεια, αυξήσεις στις τιμές και οικονομική κρίση. Οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και όσων ακολούθησαν είναι ιδιαίτερα αισθητές σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας των ευρωπαίων πολιτών. Ένα μήνα και κάτι πριν το άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβρη και η προσοχή στρέφεται στις τιμές των βασικών προϊόντων που θα πωλούν τα κυλικεία…

Τελικές αποφάσεις για το ζήτημα θα ληφθούν στις 26 Αυγούστου, ενώ στο μεσοδιάστημα θα υπάρξουν συζητήσεις επί συζητήσεων για συλλογή δεδομένων και εξέταση όλων των πτυχών του θέματος.

Σε δηλώσεις του στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι», Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης, Φρίξος Ζεμπύλας, εξήγησε ότι η αρχική πρόταση που προήλθε από την επιστημονική ομάδα αφορούσε την αύξηση των τιμών σ’ όλα τα βασικά προϊόντα γύρω στο 3,5%. 

Την ίδια ώρα οι εμπλεκόμενοι μελετούν διάφορες άλλες εισηγήσεις, με στόχο τη στήριξη των κυλικείων, γεγονός το οποίο θα συμβάλει στη μικρότερη δυνατή αύξηση των τιμών.

Μια από αυτές τις προτάσεις αφορά το ενδεχόμενο διαφοροποίησης του Φ.Π.Α στο ηλεκτρικό ρεύμα των κυλικείων.

Οι εμπλεκόμενοι φορείς στρέφουν ωστόσο την προσοχή τους και σε μία άλλη ιδιαίτερα σημαντική πτυχή του όλου ζητήματος. Την κοινωνική.

«Πρέπει πριν να καταλήξουμε να λάβουμε υπόψη ότι υπάρχει μια κοινωνική πτυχή του θέματος που αφορά στις οικογένειες εκείνες που δεν θα μπορούν να υποστούν αυτές τις αυξήσεις», δήλωσε και εξήγησε ότι ενδεχομένως εκείνα τα παιδιά με την αύξηση των τιμών να παίρνουν στο σχολείο φαγητό από το σπίτι, κάτι το οποίο θα σημαίνει μείωση στις πωλήσεις των κυλικείων.

Όπως και να έχει οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στις 26 Αυγούστου, ημερομηνία κατά την οποία θα κριθεί το μέλλον των τιμών στα κυλικεία εντός των σχολικών μονάδων. Πρόκειται για ένα αρκετά σημαντικό ζήτημα, το οποίο επηρεάζει τους προϋπολογισμούς των Σχολικών Εφορειών και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής.

Πάντως, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον ΑΝΤ1 και ο κ. Ζεμπύλας, το ότι θα  υπάρξουν ορισμένες αυξήσεις στις τιμές είναι δεδομένο, το ζητούμενο είναι ποιο θα είναι το ποσοστό αυτών των αυξήσεων και σε ποια προϊόντα θα τοποθετηθούν.

Περισσότερα στο βίντεο που ακολουθεί: