Τηλεόραση Ραδιόφωνο
επιτροπος προεδριας φωτης φωτιου

Οι «άοκνες» προσπάθειες των Κυπρίων της Διασποράς, η αγάπη για τον τόπο τους, οι επιτυχίες και η πρόοδος που σημειώνουν στις χώρες διαμονής τους, τους έχουν αναδείξει ως «τους καλύτερους των πρέσβεων» της Κύπρου στο εξωτερικό, είπε στην ομιλία του στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων της Διασποράς, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν την Τρίτη, ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτη Φωτίου.

Ο κ. Φωτίου είπε ότι αυτή είναι «σημαντική» ημέρα για όλους. «Με την παρουσία σας εδώ επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά το συνεχές ενδιαφέρον και η σταθερή αγάπη σας για την Κύπρο» είπε, αναφερόμενος στις οργανώσεις Κυπρίων αποδήμων.

Ο Επίτροπος εξέφρασε «τη βαθιά μας ευγνωμοσύνη» για την πολύπλευρη, όπως είπε, προσφορά τους σε πολιτικό, κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο, «ειδικά όμως σε θέματα προώθησης των θέσεων μας στο εθνικό θέμα και ενίσχυσης των σχέσεων μας με τις Κυβερνήσεις και τα άλλα κέντρα αποφάσεων στις χώρες που διαμένετε σε μια περίοδο όπου η Τουρκία με τις προκλητικές και παράνομες ενέργειές της δημιουργεί αστάθεια στην περιοχή και παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο». Ενέργειες, πρόσθεσε, «που επηρεάζουν αρνητικά τις προσπάθειες για επίλυση του Εθνικού μας θέματος με τις συνέπειες της βάρβαρης τουρκικής εισβολής να συνεχίζουν να αποτελούν ανοικτή πληγή για την πατρίδα και τον λαό μας».

Είπε ότι η ΠΟΜΑΚ, η ΠΣΕΚΑ, η ΝΕΠΟΜΑΚ, οι Πρόεδροι, τα μέλη και τα άλλα στελέχη των ομοσπονδιών των Κυπρίων αποδήμων, αποτελούν «ένα πολύτιμο κεφάλαιο που επενεργεί πάντα θετικά και αξιοζήλευτα».

«Ο δυναμισμός, ο πατριωτισμός, η προσήλωση στις αρχές, τις αξίες και τις παραδόσεις μας, οι άοκνες γενικότερα προσπάθειες και η αγάπη για τον τόπο μας οι επιτυχίες και η πρόοδος που σημειώνετε στις χώρες διαμονής σας, σας έχουν αναδείξει τους καλύτερους των πρέσβεων μας στο εξωτερικό» είπε.

Ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε και στην παρουσία 120 νέων της Διασποράς, από πολλές χώρες, «για να γιορτάσουμε μαζί τα 20χρονα από την ίδρυση της ΝΕΠΟΜΑΚ».  Είπε ότι η Κυβέρνηση προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στα ζητήματα που αφορούν στους νέους αποδήμους, τόσο με τα προγράμματα για ενθάρρυνση της ανάμειξης τους στα παροικιακά δρώμενα αλλά και στα πολιτικά δρώμενα των χωρών διαμονής τους, όσο και με τα προγράμματα της πιο συχνής επαφής και γνωριμίας τους με την Κύπρο, δίνοντας έμφαση στην εκμάθηση της γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού.

Είπε ότι «μια πολυσήμαντη εξέλιξη στους δεσμούς με την ιδιαίτερη πατρίδα» είναι η λειτουργία της Διαδικτυακής Πλατφόρμας Κυπρίων της Διασποράς, που, όπως είπε, είναι «μια από τις πιο σημαντικές δράσεις» που υλοποιήθηκαν. Πρόκειται, πρόσθεσε, «για ένα πολυεργαλείο που αποβλέπει να εκμηδενίσει τις αποστάσεις και να καταστήσει δυνατή την άμεση επικοινωνία και την ουσιαστική συνεργασία μαζί σας».

Ο άλλος μεγάλος στόχος, σημείωσε, είναι και η ποσοτική και ποιοτική καταγραφή των Κυπρίων αποδήμων. «Θα καταγράψουμε τους χιλιάδες αξιόλογους επιστήμονες ακαδημαϊκούς γιατρούς επιχειρηματίες όπου και εάν βρίσκονται. Αυτοί οι άνθρωποι αποτελούν τους καλύτερους πρέσβεις της πατρίδας μας και έχουμε υποχρέωση να τους αξιοποιήσουμε». 

Ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε και στο θέμα των αγνοουμένων, και στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι απόδημοι για την επίλυση του ανθρωπιστικού αυτού προβλήματος. Είπε ότι 48 χρόνια μετά «και ακόμα αναζητούμε 785 Ελληνοκύπριους και Ελλαδίτες αγνοούμενούς μας».

Έκανε έκκληση στις οργανώσεις να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες τους, στις κυβερνήσεις και τα ισχυρά κέντρα λήψης αποφάσεων των χωρών διαμονής τους, «με την προσδοκία ότι θα δώσουμε απαντήσεις στους συγγενείς που χρόνο με τον χρόνο σβήνουν, χωρίς να γνωρίσουν τι απέγιναν οι αγαπημένοι τους». 

Αναφέρθηκε και στη συνεργασία με φίλες χώρες σε θέματα Διασποράς, και καλωσόρισε τους εκπροσώπους τους που θα παραστούν στις εργασίες του συνεδρίου, από την Ελλάδα, Αρμενία, Σερβία, και Ρουμανία.  Καλωσόρισε επίσης στην Κύπρο τον Υπουργό Ανώτατης Εκπαίδευσης Καναδά, Δημήτριο Νικολαΐδη.

Ο κ. Φωτίου ευχαρίστησε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «για την τιμή που μου κάνατε να βρίσκομαι όλα αυτά τα χρόνια στη θέση αυτή και να μπορώ να υπηρετήσω ένα γνήσιο κομμάτι του Ελληνισμού, κατά την δική μου άποψη το πιο γνήσιο, αυτό του Απόδημου Ελληνισμού». 

«Μια άλλη Κύπρος, πέρα από τα φυσικά της σύνορα, θα συνεχίσει να αγωνίζεται με πείσμα και αποφασιστικότητα στις χώρες διαμονής μας, μέχρι που η πατρίδα μας θα απαλλαγεί από την τουρκική κατοχή», δήλωσε με τη σειρά του ο Πρόεδρος της Παγκόσµιας Οµοσπονδίας Αποδήµων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ), Ανδρέας Παπαευρυπίδης, στον χαιρετισμό του.

Ο κ. Παπαευρυπίδης αναφέρθηκε σε επίσκεψη που πραγματοποίησε μία ομάδα από τις ομοσπονδίες το πρωί της Τετάρτης στην αεροπορική βάση της Πάφου. «Νιώθουμε υπερήφανοι για το υψηλό επίπεδο και την αποτρεπτική δυνατότητα της Εθνικής Φρουράς». Απευθυνόμενος στην πολιτική ηγεσία, τον Υπουργό, την Πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των κομμάτων, ζήτησε επιπλέον κονδύλια για αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Καταγγέλλοντας τον τουρκικό αναθεωρητισμό, είπε ότι είναι καιρός οι Τουρκοκύπριοι «να βγουν από τον λήθαργο και να αντιληφθούν ότι για το δικό τους συμφέρον, θα πρέπει να απεγκλωβιστούν από την Τουρκία και να συνεργαστούν μαζί μας για την επίτευξη μιας δίκαιης και λειτουργικής λύσης, που να εξασφαλίζει μόνιμη ειρήνη και ευημερία σε ένα κανονικό κράτος, μέλος της ΕΕ, χωρίς αναχρονιστικές εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα.

Αναφερόμενος στη δράση της Ομογένειας στο εξωτερικό, ανέφερε ότι τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι η προώθηση του ψευδοκράτους και της πρότασης για λύση δύο κρατών. «Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, ακόμα και με ένδικα μέσα», σημείωσε. Όπως είπε χαρακτηριστικά, το ζητούμενο δεν είναι μόνο η επίλυση του Κυπριακού, αλλά το πώς να επιζήσουν οι παροικίες και να έχουν συνέχεια. «Αν διατηρήσουμε δυνατές παροικίες, έχουμε πετύχει τους στόχους» είπε.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), Φίλιπ Κρίστοφερ, επικεντρώθηκε στη δική του ομιλία στο Κυπριακό και είπε ότι τώρα είναι η ώρα η κυπριακή Κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα «συγκεκριμένο και λεπτομερές σχέδιο που μιλάει για ενέργεια, αποκλειστική οικονομική ζώνη, ένταξη στο ΝΑΤΟ, που μιλά για υπεράσπιση των δημοκρατικών αξιών”.

Είπε ότι «το δίλημμα του Κυπριακού» είναι ότι ενώ εδώ και 48 χρόνια οι Κύπριοι μιλούν για αξίες, η ΕΕ, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες μιλάνε για γεωπολιτικά, στρατιωτικά, οικονομικά συμφέροντα με την Τουρκία και ότι όλα αυτά τα χρόνια «δεν έχω δει ποτέ πραγματική πρόταση από την κυπριακή Κυβέρνηση για το πώς θα λυθεί το πρόβλημα».

Είπε ότι αυτή την στιγμή υπάρχει αυτή η ευκαιρία καθώς οι σχέσεις της Κύπρου και της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και μεγάλα λόμπι στις ΗΠΑ, όπως το ισραηλινό, είναι «αναβαθμισμένες» ενώ η Τουρκία, παρ’ όλο που οι μεγάλες δυνάμεις έχουν οικονομικά, στρατιωτικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα μαζί της, βρίσκεται σε δυσμενή θέση λόγω των πράξεων της.

Ο κ. Κρίστοφερ ανέφερε ότι, σε ερώτησή του σε Αμερικανούς αξιωματούχους σε πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, γιατί οι ΗΠΑ δεν επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία, όπως έκαναν στη Ρωσία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, του απάντησαν ότι δεν υπάρχει πόλεμος την Κύπρο και ο κόσμος ζει ειρηνικά. Είπε ότι ο κίνδυνος αποδοχής του στάτους κβο «είναι το πρόβλημα» και γι΄ αυτό οι απόδημοι στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά και αλλού, χρειάζονται ένα συγκεκριμένο σχέδιο που να μπορούν να προωθήσουν και να μπορούν να πουν ότι αυτή είναι η λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζονται όσον αφορά στο Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος της Νεολαίας Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ),  Χρίστος Τούτον, αναφέρθηκε στην 20η επέτειο από την ίδρυση της ΝΕΠΟΜΑΚ, και στο πως αυτή η οργάνωση άλλαξε τις ζωές πολλών νεαρών αποδήμων Κυπρίων, όσον αφορά στη σχέση τους με την Κύπρο και τα κοινά.

Παραλληλίζοντας τον τουρκική εισβολή στην Κύπρο με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, είπε ότι οι Κύπριοι υπέφεραν τον ίδιο πόνο ως πρόσφυγες, ως συγγενείς αγνοουμένων, «και ως λαός που θέλει ειρήνη για την πατρίδα μας». Ωστόσο, πρόσθεσε, «βρισκόμαστε εδώ σήμερα εδώ και πάνω από 48 χρόνια από τότε που η Τουρκία εισέβαλε παράνομα και κατέλαβε πάνω από το ένα τρίτο της αγαπημένης μας Κύπρου».

Είπε ακόμη ότι είναι «απαράδεκτο και ντροπή για τη διεθνή κοινότητα» που η Λευκωσία είναι η «τελευταία διαιρεμένη πρωτεύουσα στον κόσμο».

Ο κ. Τούτον είπε ότι η ΝΕΠΟΜΑΚ, είναι «εδώ για να επιβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε τον αγώνα των γενεών πριν από εμάς» και ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να καταστήσουν σαφές στις Κυβερνήσεις των χωρών που ζουν ότι αν δεν σταματήσουν τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, «τότε είναι συνένοχοι». «Δεν μπορούν απλά να κλείνουν τα μάτια τους καθώς η Τουρκία απαιτεί διχοτόμηση του νησιού και ανοίγει το Βαρώσι, δρόμο, δρόμο» είπε, προσθέτοντας ότι θα αγωνιστούν για δικαιοσύνη για την Κύπρο, ελευθερία, και το τέλος της κατοχής.

Εκπροσωπώντας την Ελληνική Κυβέρνηση, η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ζέττα Μακρή ανέφερε ότι με το βλέμμα στραμμένο στην ενδυνάμωση των σχέσεων Κύπρου – Ελλάδας στον τομέα της παιδείας οι Υπουργοί των δύο κρατών υπέγραψαν μνημόνιο για την πιστοποίηση της ελληνομάθειας.

Παράλληλα είπε ότι σπουδαίο ρόλο στην άρρηκτη σχέση Ελλαδιτών και Κυπρίων διαδραματίζουν ο ελληνισμός της ομογένειας και ο κυπριακός ελληνισμός της διασποράς καθώς μοιράζονται κοινές επιδιώξεις και «θέτουν ισχυρές βάσεις για τη συνέχεια μας μέσω της παιδείας, της γλώσσας και του πολιτισμού μας».

Όπως είπε, η ομογένεια με τη δράση της φέρνει την Ελλάδα και την Κύπρο στο παγκόσμιο προσκήνιο με μια ακούραστη δυναμική και μια αξιοσημείωτη πίστη στις ικανότητες, τις αξίες, τις στοχεύσεις, τις ελληνικές και κυπριακές πρωτοβουλίες.

Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, εντάσσεται και η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου για θέματα αποδήμων που θσ εξυπηρετήσει με τον καλύτερο τρόπο τα εθνικά συμφέροντα.

Πρόσθεσε ότι ο οικουμενικός ελληνισμός οφείλει πολλά στον δραστήριο κυπριακό ελληνισμό της διασποράς.

Ο Μητροπολίτης Πάφος Γεώργιος, χαιρετίζοντας εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Κύπρου και της Εκκλησίας της Κύπρου το Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων της Διασποράς είπε, μεταξύ άλλων, ότι η Εκκλησία ποτέ δεν ξεχνά τους απόδημους.

«Σε όποια γωνιά της γης και αν βρίσκεστε όσα πολλά και αν είναι τα χρόνια της αποδημίας, η ανάμνησή σας μένει σε μας πάντα ζωντανή», πρόσθεσε.

Διαβεβαίωσε, τέλος, ότι «είμαστε πάντα στο πλευρό σας και έτοιμοι για συνεργασία μαζί με όλους σας για δικαίωση και διάσωση της πατρίδας μας».