Τηλεόραση Ραδιόφωνο
καυσωνας

Σε θερμοκρασίες καύσωνα συνεχίζει να ψήνεται η Κύπρος.

Ο υδράργυρος θα φλερτάρει για όλη την διάρκεια της εβδομάδας με τους 40 βαθμούς, καθώς η περίοδος που διανύουμε είναι η θερμότερη του καλοκαιριού.

«Το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου είναι αφ’ εαυτού η πιο υψηλής θερμοκρασίας περίοδος του έτους για όλους τους σταθμούς, εσωτερικό, παράλια και ορεινά για την περιοχή της Κύπρου», είπε ο Διευθυντής του Τμήματος Μετεωρολογίας, Κλεάνθης Νικολαΐδης.

Με τον Διευθυντή της Μετεωρολογίας να σημειώνει πως ο δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας, αυτή τη περίοδο, ακόμη και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες είναι σε επικίνδυνα επίπεδα. Το Τμήμα Μετεωρολογίας εξέδωσε και νέα προειδοποίηση για αύριο από τις 12:00 το μεσημέρι μέχρι τις 19:00 το απόγευμα, όπου η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει τους 40 βαθμούς.

Σε ισχύ βρισκόταν ήδη από τις 22:00 το βράδυ χθες κίτρινη προειδοποίηση για εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, η οποία έληξε στις 18:00 το απόγευμα. Η προειδοποίηση αφορούσε θερμοκρασίες κοντά στους 26 βαθμούς το βράδυ και γύρω στους 40 βαθμούς κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Οι υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία που επικρατεί, διατηρεί τον κίνδυνο έκρηξης και επέκτασης δασικών πυρκαγιών σε επίπεδα κόκκινου συναγερμού, καθώς υπάρχουν οι ιδανικές συνθήκες.

«Ένα σχετικά ξηρό βουνό, διαθέτει σχετικά ξηρή καύσιμη ύλη, δηλαδή τα δάση μας υποφέρουν από ξηρασία αυτή την περίοδο, είναι πολύ πιο εύκολη λεία στην πυρκαγιά. Άρα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή», εξήγησε ο κ. Νικολαΐδης.

Με τις υπηρεσίες πυρόσβεσης να βρίσκονται συνεχώς σε εγρήγορση και ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν φαινόμενα πυρκαγιών.