Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ετυφα

Με γρήγορους ρυθμούς προχωρεί η  δημιουργία του μεγαλύτερου έργου που έγινε ποτέ στην Κύπρο. Το τερματικό υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βασιλικό παρά τις δυσκολίες θα είναι έτοιμο με βάση το χρονοδιάγραμμα τον Ιούλιο του 2023. Σε παρέμβαση του στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Μέρα Μεσημέρι», ο Εκτελεστικός Διευθυντής Μηχανικών Προμηθειών και Κατασκευών China Petroleum Pipeline, Γιώργος Χρίστου, ανέφερε ότι το στάδιο το οποίο βρίσκονται τα έργα αλλά και το πότε η Κύπρος θα εισάγει φυσικό αέριο για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής.

Σύμφωνα με τον κύριο Χρίστου, «η υλοποίηση του χερσαίου έργου προχωράει με γρήγορους ρυθμούς παρά τη παγκόσμια ύφεση και τις καθυστερήσεις που αντιμετωπίζουμε με τις καθυστερήσεις σε υλικά και στις αυξήσεις τιμών».

«Οι εργασίες στο καράβι ΕΤΥΦΑ Προμηθέας σε ναυπηγείο στη Σαγκάη, για τη μετατροπή του σε πλωτή μονάδα Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης φυσικού αερίου, έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί», δήλωσε ο κ. Χρίστου.

Όπως ανέφερε, έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και οι μελέτες που αφορούν την μετατροπή του καραβιού και έχουν μπει όλες οι παραγγελίες των υλικών που με βάση το χρονοδιάγραμμα αναμένονται οι παραδόσεις.

Ιούλιος 2023- Ολοκλήρωση του έργου

Ο κ. Χρίστου διαβεβαίωσε πως το έργο θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2023, ενώ μετά την ολοκλήρωση το κομμάτι μονάδα Επαναερινοποίησης που θα προσδεθεί στην προβλήτα, θα συνδεθεί απευθείας μέσω εγκαταστάσεων, αγωγών και μιας περίπλοκης εγκατάστασης που θα γίνει στο χερσαίο κομμάτι του Βασιλικού, με το σταθμό του Βασιλικού. «Στην ουσία έτσι θα μπορέσει να γυρίσει ο Βασιλικός το καύσιμο του και να τροφοδοτείται με φυσικό αέριο, και να καίει φυσικό αέριο με ότι αυτό συνεπάγεται», ανέφερε.

Τι θα σημαίνει για τον καταναλωτή

Στόχος, σύμφωνα με τον κ. Χρίστου είναι ο καταναλωτής να καίει πράσινο καύσιμο στην καθημερινότητα του. «Ο καταναλωτής θα δει άμεσα ένα πιο φιλικό για το περιβάλλον καύσιμο και κατ’ επέκταση αργότερα θα δει και μία μείωση στις τιμές» είπε χαρακτηριστικά.

Το έργο είναι πολύ σημαντικό για την Κύπρο, όπως ανέφερε, αφού «αυτή τη στιγμή βρίσκει ένα τρόπο να μπορεί μόνη της να ελέγχει το καύσιμο που λαμβάνει. Η Κύπρος θα μπορεί στρατηγικά  να επιλέγει που θα αγοράζει καύσιμα».