Τηλεόραση Ραδιόφωνο
χελώνα καρέτα

Στο πλαίσιο των συνεχών του προσπαθειών για προστασία της θαλάσσιας ζωής και της βιοποικιλότητας, το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών (ΤΑΘΕ) του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, έχει προχωρήσει σε συνεργασία με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, στην παραγωγή τηλεοπτικού σποτ για τις θαλάσσιες χελώνες.

Στόχος και σκοπός της παραγωγής του τηλεοπτικού σποτ είναι η περαιτέρω ευαισθητοποίηση του κοινού και η προστασία των εμβληματικών αυτών ειδών που φιλοξενούνται στις θάλασσες της χώρας μας.

Τα δύο είδη που αναπαράγονται στο νησί μας, η Caretta caretta και Chelonia mydas, είναι είδη προτεραιότητας τα οποία προστατεύονται από το 1971 από το ΤΑΘΕ, με την απαραίτητη πάντοτε συμβολή του κοινού.

Αυτή την περίοδο βρισκόμαστε στα μέσα της αναπαραγωγικής δραστηριότητας των θαλασσίων χελωνών. Μετά από 7 βδομάδες επώασης, τα πρώτα χελωνάκια αναδύονται από την άμμο και με γοργούς ρυθμούς κατευθύνονται προς τη θάλασσα όπου και ξεκινούν για το μεγάλο ταξίδι τους.

Οι θηλυκές χελώνες συνεχίζουν παράλληλα τη διαδικασία φωλεοποίησης τους στις παραλίες του νησιού με επίκεντρο τις προστατευόμενες περιοχές της Λάρας – Τοξεύτρας και Πόλης Χρυσοχούς – Γυαλιά.

Χρέος όλων μας είναι να προστατεύσουμε τα μοναδικά αυτά θαλάσσια ζώα στην τόσο ευαίσθητη στιγμή της ζωής τους. 

Δείτε το σποτ για τις θαλάσσιες χελώνες στον πιο κάτω σύνδεσμο:τηλεοπτικό σποτ για τις θαλάσσιες χελώνες που φιλοξενούνται στις Κυπριακές θάλασσες