Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ευλογια των πιθηκων

Θωρακίζεται ενάντια στην ευλογιά των πιθήκων η Κύπρος.

Ο Υπουργός Υγείας, ενημερώθηκε κατά τη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, για το πλάνο δράσης του ΟΚΥπΥ για αντιμετώπιση της νόσου, το οποίο βασίζεται στο τρίπτυχο διαλογή - μεταφορά - νοσηλεία.

Ως Νοσοκομείο Αναφοράς, έχει οριστεί το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας το οποίο θα διαθέσει 10 κλίνες για κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων.

«Είδαμε αναλυτικά όλη τη διαδικασία. Από την πρώτη στιγμή που υπάρχει ένα ύποπτο κρούσμα, ποιες θα είναι οι διαδικασίες, που θα γίνουν οι εργαστηριακοί έλεγχοι που θα γίνει η νοσηλεία. Θα ξεκινήσουμε με 10 κλίνες και αναλόγως αν έχουμε αύξηση θα αλλάζει το πλάνο συνεχώς», είπε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα.

Το σχετικό πρωτόκολλο εφαρμόστηκε ήδη σε 10 περιπτώσεις ύποπτων περιστατικών ευλογιάς των πιθήκων.

«Θέλω να πω ότι το σχέδιο δράσης μας έχει μπει σε εφαρμογή και έχει δείξει επιτυχή σημάδια γραφής», δήλωσε ο Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ, Κύπρος Σταυρίδης.

Από τη μεριά του ο λοιμωξιολόγος, Δρ. Λινός Χατζηχάννας,  επισήμανε πως «από τον Μάιο σε ετοιμότητα να διαχειριστούμε όποιο περιστατικό ύποπτο ή επιβεβαιωμένο έρθει στις υπηρεσίες μας».

Από την πρώτη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε παγκόσμιο συναγερμό για την ευλογιά των πιθήκων ο Υπουργός Υγείας είναι σε διαρκή επικοινωνία τόσο με την Ευρωπαία Επίτροπο Υγείας όσο και με τον περιφερειακό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρώπη ο οποίος και απέστειλε στον Μιχάλη Χατζηπαντέλα τις κατευθυντήριες οδηγίες που εξέδωσε ο Οργανισμός.

«Αυτές οι διαδικασίες τις έχουμε λάβει ψες το βράδυ, έχουν δοθεί σε όλους τους συνεργάτες μου κατά τη διάρκεια της σύσκεψης και κάποιες από αυτές τις οδηγίες θα εφαρμοστούν άμεσα», τόνισε ο κ. Χατζηπαντέλα.

Στο μεταξύ τις επόμενες ώρες το Υπουργείο Υγείας θα λάβει και επίσημη ενημέρωση για την ημερομηνία άφιξης στην Κύπρο των 1,400 εμβολίων κατά της ευλογιάς των πιθήκων.

*Φωτογραφίες: Μattpress

σύσκεψη ευλογιά των πιθήκων
σύσκεψη ευλογιά των πιθήκων
σύσκεψη ευλογιά των πιθήκων
σύσκεψη ευλογιά των πιθήκων
σύσκεψη ευλογιά των πιθήκων
σύσκεψη ευλογιά των πιθήκων
σύσκεψη ευλογιά των πιθήκων
σύσκεψη ευλογιά των πιθήκων