Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Βελτιωμένο σε σχέση με τις αναφορές σε Αμμόχωστο και στη Βάση λύσης του κυπριακού είναι το δεύτερο προσχέδιο ψηφίσματος που κατατέθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας. 


Περνώντας μέσα από συμπληγάδες στη Λευκωσία φαίνεται να σώζει την παρτίδα του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Το αναθεωρημένο προσχέδιο που θα συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα 25/7 και αναμένεται να εγκριθεί στις 28 Ιουλίου έχει βελτιωθεί σε δύο τουλάχιστον σημεία.

Πρώτο σημείο,  στο ζήτημα της περίκλειστης Αμμοχώστου αναφέρει ότι δεν έχουν εισακουστεί οι εκκλήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, για άμεση αναστροφή των ενεργειών της Τουρκίας κάτι για το οποίο το Συμβούλιο Ασφαλείας, εκφράζει βαθιά λύπη.

Δεύτερο σημείο αφορά το ζήτημα  της βάσης λύσης του Κυπριακού, το αναθεωρημένο προσχέδιο κάνει λόγο για περιεκτική και δίκαιη λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα. Υπενθυμίζεται ότι οι πρόσφατες εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ τόσο για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ όσο και για τις καλές υπηρεσίες είχαν κυριολεκτικά εξαφανίσει την ελπίδα την εν λόγω συμφωνημένη βάση λύσης του κυπριακού. 


Πληροφορίες του ΑΝΤ1 αναφέρουν ότι ρόλο διαδραμάτισε ο Κόλιν Στιουαρτ  ο οποίος επιχείρησε να περιλάβει αναφορές στο ψήφισμα οι οποίες κινούνται στην λογική των τουρκικών θέσεων. Όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1 ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΟΗΕ πρωτοστάτησε προωθώντας, αναφορά στο προσχέδιο ψηφίσματος σύμφωνα με την οποία το Συμβούλιο Ασφαλείας καλωσορίζει την παρουσίαση των νέων ιδεών των δύο ηγετών περιλαμβανομένου δηλαδή και αυτών του Ερσίν Τατάρ για δύο κράτη , κάτι που τελικά αποτράπηκε. 


Σημειώνεται ότι στην πρώτη συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας πριν μερικές μέρες η Αλβανία και οι ΗΠΑ τάχθηκαν υπέρ της ενίσχυσης εμπορίου των τουρκοκυπρίων μέσω της πράσινης γραμμής ενώ το Μεξικό επέκρινε την ελληνοκυπριακή πλευρά για την απώθηση μεταναστών που είναι ενδεχομένως δικαιούχοι ασύλου, και στα δύο θέματα εμπόριο και μεταναστευτικό τα Ηνωμένα Έθνη προωθούν συνεργασία μεταξύ δύο οντοτήτων με ότι και αν αυτό συνεπάγεται.