Τηλεόραση Ραδιόφωνο
υπουργος γεωργιας κωστας καδης χαλουμι

Ως ιστορική στιγμή, χαρακτήρισε τις υπογραφές πού έπεσαν χθες ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς στην παραγωγή του χαλουμιού, ο υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής. Τονίζοντας πως πλέον η παραγωγή του χαλουμιού μπαίνει σε στέρεες βάσεις. 

«Είναι μια ιστορική συμφωνία, έχουν λοιπόν συμφωνήσει ότι θα τηρούμε πιστά αυτά που προβλέπει η νομοθεσία και πως θα γίνουν τα επόμενα βήματα για να παράγεται και να εμπορεύεται», επισήμανε ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής. 

Παρών στην υπογραφή της συμφωνίας και ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής, ο οποίος μιλώντας στον ΑΝΤ1, σχολίασε και τις νέες προσθήκες στο χαλούμι ΠΟΠ, σε σχήμα, μέγεθος και υγρασία, που προβλέπονται στην συμφωνία που σφραγίστηκε χθες. 

«Όσον αφορά τις αλλαγές υπάρχουν κάποιες που είναι ήσσονος σημασίας και το Υπουργείο θεωρεί ότι εύκολα μπορεί να γίνουν υπάρχουν κάποιες που είναι πιο σοβαρές, η μεταβατική περίοδος είναι κάτι που θα το ζητήσουμε κάπου μέσα στο 23 για να ξεκινήσει το 24 και αν τα καταφέρουμε να πάρουμε παράταση μέχρι το 29», σημείωσε ο κ. Τσιακκής. 

Ένα από τα 13 σημεία της συμφωνίας είναι και η άμεση εγγραφή όλων των τυροκομείων στο σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης για την παραγωγή χαλουμιού ΠΟΠ, κάτι που σύμφωνα με τον Υπουργό Γεωργίας είναι ήδη γεγονός. 


«Θεωρώ ότι το αργότερο από τον Σεπτέμβριο θα έχουμε μόνο προϊόντα που θα έχουν την πιστοποίηση χαλούμι στις αγορές», τόνισε ο κ. Καδής.  

Ορόσημο για τη πορεία της παραγωγής χαλουμιού ΠΟΠ, αποτελεί το 2024, με τους τυροκόμους να θεωρούν αναπόφευκτη την επέκταση αυτής της περιόδου μέχρι το 2029. 

«Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να φτάσουμε το 51 μέχρι το 2024 λόγο του πολέμου και των μεγάλων αυξήσεων που υπήρξαν στις ζωοτροφές έχουν επηρεαστεί οι αιγοπροβατοτρόφοι μας», ανέφερε ο Πρόεδρος των Τυροκόμων, Γιώργος Πέτρου.  

Θα αξιολογήσουμε τα δεδομένα που θα προκύψουν 2024 και θα πράξουμε αναλόγως δηλώνουν οι αγελαδοτρόφοι την ώρα, που οι αιγοπροβατοτρόφοι σημειώνουν πως μπορούμε σε 2 χρόνια να πλησιάσουμε τις ποσοστώσεις που προβλέπονται. 


 «Η αύξηση της τιμής στο γάλα εν πολλά σημαντική για εμάς, αν δοθούν τα απαιτούμενα κίνητρα στο κλάδο θα είμαστε πολύ κοντά στο 51% και το 24  με την μεταβατική περίοδο εμείς είμαστε σίγουροι ότι θα φτάσουμε το ποσοστό το οποίο χρειάζεται », σημείωσε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου αιγοπροβατοτρόφων, Παναγιώτης Κωνσταντίνου.  


 «Το 24 θα υπάρξουν κάποια δεδομένα που θα προωθήσουμε το ΠΟΠ στην παγκόσμια αγορά και το 24 θα συζητήσουν οι εμπλεκόμενες πλευρές που τελειώνει και η μεταβατική περίοδος πως θα προχωρήσουμε αν τα βρούμε τα βρήκαμε αν δεν τα βρήκαμε θα δούμε τι θα γίνει »

 
«Ξεκαθαρίζεται πως στο Υπουργείο Γεωργίας προχωρούν σε διαδικασίες αύξησης της παραγωγής του αιγοπρόβειου γάλακτος. Έχουν ήδη ενταχθεί στο πρότυπο όλες οι φυλές ζώων, έχει αρχίσει η γενετική βελτίωση των αιγοπροβάτων και έχουν προκηρυχτεί νέα επενδυτικά προγράμματα μέσω των οποίων θα δημιουργηθούν νέες μονάδες αιγοπροβάτων», ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του Παγκύπριου Οργανισμού Αγελαδοτρόφων, Νίκος Παπακυριάκου.