Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κορωνοιος κρουσματα

Βελτίωση παρουσιάζει η επιδημιολογική εικόνα στην Κύπρο, παρ' όλο που τα κρούσματα κορωνοϊού σε ολόκληρη την Ευρώπη έχουν τριπλασιαστεί το τελευταίο διάστημα, με τα κράτη μέλη να βρίσκονται αντιμέτωπα με νέο κύμα της πανδημίας.

Συγκρατημένη αισιοδοξία δημιουργεί και πάλι ο εβδομαδιαίος απολογισμός της πανδημίας καθώς παρατηρείται σημαντική πτώση, τόσο στον αριθμό των νέων κρουσμάτων, όσο και στο ποσοστό θετικότητας.

Από τις 15 Ιουλίου μέχρι και χθες, ανιχνεύτηκαν δέκα χιλιάδες 152 νέα κρουσματα, με το ποσοστό θετικότητας να μειώνεται στο 9,14% σε σχέση με το 12,58% της περασμένης εβδομάδας.

«Σύμφωνα και με τις προβλέψεις του ECDC που έχουν επαληθευτεί όντως η κορύφωση ήταν τις δύο προηγούμενες εβδομάδες και έχουμε μπει σε πτωτική πορεία ως προς το συγκεκριμένο έκτο επιδημικό κύμα θεωρούμε ότι εκτονώνεται κάπως, αποδυναμώνεται αυτό το κύμα», δήλωσε στον ΑΝΤ1 η Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών, Ελισάβετ Κωνσταντίνου.

Παρά την μείωση των κρουσμάτων, την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε αύξηση θανάτων, με τον μαύρο κατάλογο των θυμάτων του κορωνοϊού να μην τελειώνει.

Συγκεκριμένα, την τελευταία τους πνοή από επιπλοκές της νόσου άφησαν συνολικά 13 συνάνθρωποι μας, εντούτοις, ο ένας θάνατος ανακοινώθηκε εκπρόθεσμα από το Υπουργείο Υγείας. Πρόκειται για τέσσερεις γυναίκες και εννέα άνδρες ηλικίας από 77 μέχρι 107 ετών.

«Όπως έχουμε μάθει τους προηγούμενους μήνες ο ιός είναι απρόβλεπτος με πολλές μεταλλάξεις και διάφορα επιδημικά κύματα κατά καιρούς οπότε τα δεδομένα στην παρούσα φάση είναι πολύ καλά τα επιδημιολογικά δεν παύει να είμαστε σε εγρήγορσή και να παρακολουθούμε τα δεδομένα», εξήγησε η κα Κωνσταντίνου.

Σε 104 μειώθηκαν οι νοσηλευόμενοι ασθενείς λόγω κορωνοϊού, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα όπου νοσηλεύονταν 117, με τους σοβαρά να καταγράφουν μικρή άνοδο αφού αυξήθηκαν σε 11.

Οι τέσσερεις εξ αυτών είναι διασωληνωμένοι και οι δύο εκτός αναπνευστήρα ενώ οι υπόλοιποι νοσηλεύονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.