Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ηφκ

Ο πολιτισμός θα πρέπει να είναι στις κορυφαίες προτεραιότητες, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος συναντήθηκε την Παρασκευή με τον Υφυπουργό Πολιτισμού, Γιάννη Τουμαζή, στα γραφεία της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ.

Αρχικά, ο κ. Στεφάνου ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο έργο του κ. Τουμαζή και πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό το φορτίο που αναλαμβάνει το Υφυπουργείο Πολιτισμού και ότι ο Υφυπουργός Πολιτισμού έχει υπ’ όψιν την κρισιμότητα του ρόλου του πολιτισμού για την επιβίωση μιας χώρας αλλά και την ανάπτυξη μιας κοινωνίας. Αυτό το έργο γίνεται ακόμα πιο βαρύ και σημαντικό γιατί τα τελευταία χρόνια ο πολιτισμός δεν είναι στις κορυφαίες προτεραιότητες, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, προσθέτοντας ότι ο πολιτισμός θα πρέπει να είναι στις κορυφαίες προτεραιότητες. 

Πέραν τούτου, συνέχισε ο κ. Στεφάνου, ήρθαν και αντικειμενικές συνθήκες, όπως ο κορωνοϊός, να προκαλέσουν επιπρόσθετα προβλήματα στον χώρο του πολιτισμού, αλλά και στους ανθρώπους του πολιτισμού, πολλοί από τους οποίους πιέζονται από οικονομικής απόψεως και προσπαθούν να επιβιώσουν, άρα έχουν την ανάγκη για έμπρακτη και συνεχή στήριξη από το κράτος. «Για να μπορέσουμε να έχουμε πολιτισμό, πρώτα απ’ όλα χρειάζεται να υπάρχει η ανάλογη πολιτική βούληση, να γίνονται οι σωστές προτεραιότητες για να προωθείται ο πολιτισμός, για να έχει ουσιαστική στήριξη, για να αναγνωρίζεται το έργο των δημιουργών», τόνισε. 

Το ΑΚΕΛ έχει μια πολύ στενή σχέση με τον πολιτισμό, ανέφερε ο κ. Στεφάνου, προσθέτοντας ότι όλη η ιστορία του κόμματος έχει ως ένα από τα κεντρικά σημεία της τον πολιτισμό, τη δημιουργία, τη στήριξη του πολιτισμού. «Μας ενδιαφέρει η νέα εξέλιξη της δημιουργίας του Υφυπουργείου Πολιτισμού να αποβεί προς όφελος της δημιουργίας και του πολιτισμού". Το έχουμε ανάγκη ως χώρα και ως κοινωνία, είπε. Επιπλέον, ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ με υπευθυνότητα και δημιουργικότητα θα στηρίξει και θα συνεχίσει να στηρίζει κάθε θετική απόφαση και κάθε θετική ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση, ανεξαρτήτως του πού βρίσκεται είτε στην αντιπολίτευση είτε στη συμπολίτευση, είτε ως κυβέρνηση είτε όχι. «Αυτό που μετρά για μας είναι το πώς στηρίζουμε, πώς προωθούμε, πώς καλλιεργούμε παραπέρα τον πολιτισμό, που αποτελεί ένα μεγάλο πλούτο για τον λαό μας και τη χώρα μας», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο κ. Τουμαζής έκανε λόγο για μια εξαιρετικά γόνιμη και δημιουργική συνεργασία και ανταλλαγή απόψεων με τον κ. Στεφάνου. «Η ίδρυση και λειτουργία του Υφυπουργείου Πολιτισμού θεωρούμε ότι θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη του πολιτιστικού προϊόντος του τόπου μας, των πολιτιστικών και δημιουργικών βιομηχανιών μας, των καλλιτεχνών μας, οι οποίοι χρειάζονται τη στήριξή μας, ιδιαίτερα μετά την οικονομική κρίση και την πανδημία», ανέφερε. 

«Υπάρχουν πάρα πολλά που πρέπει να γίνουν», επεσήμανε ο Υφυπουργός Πολιτισμού, προσθέτοντας ότι ευελπιστεί στη στήριξη τόσο του ΑΚΕΛ όσο και των υπόλοιπων κοινοβουλευτικών κομμάτων σε μια σειρά από δράσεις, οι οποίες θα τονώσουν και θα αναπτύξουν περαιτέρω την πολιτιστική πορεία του τόπου μας. «Η Κύπρος», συνέχισε, «φημίζεται για τις χιλιετίες πολιτισμού της, οπότε αυτό τον τεράστιο πλούτο μας θα πρέπει να τον στηρίξουμε, να τον αναπτύξουμε περαιτέρω και να τον τοποθετήσουμε στη θέση που του αξίζει».    

Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση για τις δράσεις που προτίθεται να αναλάβει, ο κ. Τουμαζής ανέφερε ότι το Υφυπουργείο Πολιτισμού θα είναι εξόχως ανθρωποκεντρικό και ότι κεντρικός του πυρήνας θα είναι οι δημιουργοί και παραγωγοί πολιτισμού. Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι σύντομα θα ανακοινώσει μια σειρά δράσεων οι οποίες αφορούν τους καλλιτέχνες, την επαγγελματική τους κατοχύρωση, καθώς και τη στήριξη πολιτιστικών δράσεων. Ο Υφυπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε στην προσπάθεια για δημιουργία μιας σύγχρονης και ευέλικτης δομής για τον πολιτισμό, η οποία δεν υπήρχε μέχρι τώρα, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Υφυπουργείο Πολιτισμού θα είναι σε θέση να την προσφέρει.