Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ιταλια

Η Ιταλία αντιμετωπίζει σήμερα την θερμότερη ημέρα του κύματος καύσωνα και 16 πόλεις έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού από τον βορρά στον νότο της ιταλικής χερσονήσου, ορισμένες σε περιφέρειες όπου μαίνονται πυρκαγιές.

Στον βορρά, το Μιλάνο, η πρωτεύουσα της Λομβαρδίας, αναμένει θερμοκρασία 40°C, ενώ στους 39°C προβλέπεται ότι θα φθάσει το θερμόμετρο στην Μπολόνια και την Ρώμη. Χθες, η πόλη της Πάδοβας έσπασε το ρεκόρ της καταγράφοντας θερμοκρασία 39,6°C.

Η Ιταλία βρίσκεται αντιμέτωπη με την μέγιστη ισχύ του αφρικανικού αντικυκλώνα Apocalypse4800, σύμφωνα με το ilmeteo.it. Ακόμη και μετά το πέρασμα του νέου κύματος ζέστης δεν αναμένεται ανάπαυλα. «Επί τρεις συνεχείς μήνες, Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο, η κλιματική ανωμαλία επιβεβαιώθηκε, με την καταγραφή θερμοκρασιών σε εθνική κλίμακα κατά τουλάχιστον δύο ή τρεις βαθμούς άνω της μέσης κανονικής για την εποχή θερμοκρασίας», σύμφωνα με το ilmeteo.it, που σημειώνει ότι αυτή η θερμοκρασιακή ανωμαλία θα διατηρηθεί μέχρι τις αρχές Αυγούστου.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις επενέβησαν χθες σε δεκάδες πυρκαγιές. Η σημαντικότερη κατακαίει περιοχή της Τοσκάνης κοντά στην Μασαρόζα, όπου 8.600 στρέμματα έχουν καεί και περί τους 1.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί. Υπάρχουν υποψίες ότι η πυρκαγιά στην Τοσκάνη οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια και η εισαγγελία της Λούκα άρχισε έρευνα.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus, 275.710 στρέμματα έχουν γίνει στάχτη στην Ιταλία κατά την διάρκεια του 2022, έναντι 399.040 στην Γαλλία, 1.996.510 στην Ισπανία, 1.493.240 και 481.060 στην Πορτογαλία.

Οι δασικές πυρκαγιές στην Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες έχουν ήδη πλήξει μεγαλύτερη επιφάνεια από αυτήν που κατακάηκε στο σύνολο του 2021, σύμφωνα με το Copernicus. Στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι δασικές πυρκαγιές έχουν καταστρέψει 5.178.810 στρέμματα από τις αρχές του έτους.


Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ