Τηλεόραση Ραδιόφωνο
αεροδρομιο λουτον

Η προσωρινή διακοπή στο αεροδρόμιο Λούτον του Λονδίνου τη Δευτέρα, όταν οι υψηλές θερμοκρασίες προκάλεσαν την ανύψωση ενός μικρού τμήματος της ασφάλτου στο διάδρομο απογειώσεων και προσγειώσεων είναι ένα μόνο παράδειγμα των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα αεροδρόμια για να κάνουν τις υποδομές τους ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή, λένε οι ειδικοί.

Ο διάδρομος του αεροδρομίου στο Λούτον έκλεισε για σχεδόν δύο ώρες τη Δευτέρα, ωθώντας τις αεροπορικές εταιρείες να καθυστερήσουν ή να εκτρέψουν πτήσεις καθώς οι θερμοκρασίες ανέβηκαν πάνω από τους 37 βαθμούς Κελσίου προκαλώντας επιπρόσθετους πονοκεφάλους στην τουριστική βιομηχανία σε μια χαοτική καλοκαιρινή περίοδο ταξιδιών στην Ευρώπη.

Ένα τμήμα του διαδρόμου αποκολλήθηκε εξαιτίας της ζέστης και η επιδιόρθωση κράτησε δύο ώρες σύμφωνα με εκπρόσωπο του αεροδρομίου το οποίο είναι κατασκευασμένο με τις ίδιες προδιαγραφές με άλλα στη Βρετανία, πληρώντας τα πρότυπα και τους κανονισμούς ασφάλειας της βιομηχανίας.

«Συνεχίζουμε να αξιολογούμε όλες τις επιλογές σχετικά με τη συνεχή συντήρηση και τη μακροπρόθεσμη ανθεκτικότητα όλων των υποδομών μας», είπε ο εκπρόσωπος του αεροδρομίου.

Το αεροδρόμιο, ένα από τα πιο πολυσύχναστα της Βρετανίας και χρησιμοποιείται από αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, όπως η Ryanair (RYA.I) και η EasyJet (EZJ.L). Μπορεί όμως να είναι και το πιο ευάλωτο στη θερμότητα επειδή βρίσκεται σε υψηλότερο υψόμετρο από τα άλλα που περιβάλλουν την πρωτεύουσα, δηλαδή το Χίθροου, το Γκάτγουικ και το Στάνστεντ, εξηγούν οι ειδικοί.

Η έκθεση προσαρμογής του αεροδρομίου στην κλιματική αλλαγή, που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του 2021, προειδοποίησε ότι ένας από τους βασικούς κινδύνους ήταν οι υψηλές θερμοκρασίες που προκαλούν ζημιές στις υποδομές ή επηρεάζουν τις λειτουργίες.

Εκπρόσωπος του αεροδρομίου ανέφερε ότι μεσοπρόθεσμα θα πρέπει να διασφαλίσει ότι όλα τα έργα αναβάθμισης θα λαμβάνουν υπόψη τον αντίκτυπο της αύξησης της θερμοκρασίας. Ειδικοί αναφέρουν ότι το σκυρόδεμα πρέπει να είναι ανθεκτικό στην ακραία ζέστη αλλά αυτό είναι επίσης πιο ακριβό.

Στη Μέση Ανατολή, ο μεγαλύτερος κόμβος του Ντουμπάι χρησιμοποιεί "πολλαπλά στρώματα ασφάλτου", για αντιμετώπιση της ζέστης.