Τηλεόραση Ραδιόφωνο
σινζο αμπε

Η Ιαπωνία θα τελέσει κρατική κηδεία για τον δολοφονηθέντα πρώην πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε στις 27 Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσε η Κυβέρνηση την Παρασκευή, ενώ αναμένεται να παραστούν και ξένοι ηγέτες.

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στο Nippon Budokan του Τόκιο, έναν μεγάλο χώρο που έχει φιλοξενήσει συναυλίες και αθλητικές εκδηλώσεις και χρησιμοποιήθηκε για την τελευταία κρατική κηδεία πρώην πρωθυπουργού στην Ιαπωνία το 1967.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χιροκάζου Ματσούνο δήλωσε ότι το ιστορικό του Άμπε ως ο μακροβιότερος Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, τα «πραγματικά αξιέπαινα» επιτεύγματά του και οι δεσμοί του με ξένους ηγέτες καθιστούν την κρατική κηδεία κατάλληλη.

«Θα δεχθούμε επίσης ξένους αξιωματούχους και οι χώρες με τις οποίες έχουμε διπλωματικές σχέσεις θα ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες», πρόσθεσε.

Ο Άμπε πυροβολήθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στις 8 Ιουλίου στη δυτική πόλη Νάρα. Ο κατηγορούμενος για τον φόνο του, Τετσούγια Γιαμαγκάμι, βρίσκεται υπό κράτηση και φέρεται να είχε ως στόχο τον Άμπε επειδή πίστευε ότι ο πρώην ηγέτης συνδεόταν με την Εκκλησία της Ενοποίησης.

Η μητέρα του Γιαμαγκάμι φέρεται να έκανε μεγάλες δωρεές στην εκκλησία, την οποία ο γιος της κατηγόρησε για τις οικονομικές δυσκολίες της οικογένειας.

Μια μικρή ιδιωτική κηδεία για τον Άμπε πραγματοποιήθηκε σε ναό στο Τόκιο λίγο μετά το θάνατό του, με χιλιάδες ανθρώπους να συγκεντρώνονται έξω για να καταθέσουν λουλούδια και να υποβάλουν τα σέβη τους.

Η τελετή του Σεπτεμβρίου θα είναι μόλις η δεύτερη κρατική κηδεία για πρώην Πρωθυπουργό στη μεταπολεμική Ιαπωνία, μετά από εκείνη του Σιγκέρου Γιοσίντα, ο οποίος ηγήθηκε της χώρας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Ματσούνο δήλωσε ότι η εκδήλωση θα είναι «μη θρησκευτική, απλή και σοβαρή», προσθέτοντας ότι το κόστος βρίσκεται υπό εξέταση.

Το σχέδιο αντιμετωπίζει κάποιες αντιδράσεις, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αμφισβητούν τη δαπάνη δημόσιου χρήματος για μια εκδήλωση για έναν πολιτικό ηγέτη.

Μια ομάδα ακτιβιστών ζήτησε από δικαστήριο του Τόκιο να εκδώσει ασφαλιστικά μέτρα για να σταματήσει η κηδεία, αν και η Κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν θεωρεί την εκδήλωση ως προώθηση πολιτικής θέσης στο κοινό.

Ο Άμπε ήταν ο πιο γνωστός πολιτικός της Ιαπωνίας, διατηρώντας εξέχουσα θέση στη δημόσια ζωή ακόμη και μετά την παραίτησή του το 2020 για λόγους υγείας.

Αλλά ήταν επίσης μια διχαστική φιγούρα που αντιμετώπισε κατηγορίες για πελατειακές σχέσεις και επικρίθηκε για τις ένθερμες εθνικιστικές του απόψεις.