Τηλεόραση Ραδιόφωνο
τμημα δασων πυρκαγιες
Φωτογραφία Αρχείου

Με «φόντο» τον καύσωνα που πλήττει την Ευρώπη και τις υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται στην Κύπρο το τελευταίο διάστημα, οι δυνάμεις πυρόσβεσης της χώρας μας βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή για τυχόν πρόκληση πυρκαγιών.

Σε δηλώσεις του στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι» ο Εκπρόσωπος Τύπου του Τμήματος Δασών, Γιώργος Κωνσταντίνου, εξήγησε ότι σε περίπτωση φωτιάς ή καπνού, υπάρχουν και ενεργοποιούνται ορισμένα σχέδια.

«Από την πρώτη πληροφορία για φωτιά η καπνό στο κρατικό δάσος, ξεκινάμε από το σχέδιο Αστραπή που προνοεί με την πρώτη πληροφορία να κινούνται δυνάμεις πυρόσβεσης προς το πεδίο», εξήγησε.

Ταυτόχρονα ενεργοποιούνται κι άλλοι μηχανισμοί ώστε αν είναι πραγματικό επεισόδιο να προχωρήσουν στο σημείο εναέρια και επίγεια μέσα πυρόσβεσης για κατάσβεση.

«Υπάρχουν σχέδια που αναθεωρούνται κατά καιρούς, ενώ μετά το τέλος μιας μεγάλης πυρκαγιάς γίνονται συσκέψεις για να καταγράψουμε, να δούμε λάθη, παραλείψεις και να βελτιωθούμε», υπογράμμισε.

Ακολούθως κάλεσε το κοινό, σε περίπτωση που εντοπίσει κάτι ύποπτο να καλέσει στο 1407 που είναι το Τμήμα Δασών ή στο 112 που είναι η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Στόχος των δυνάμεων πυρόσβεσης είναι να φτάνουν στο σημείο μιας πυρκαγιάς μέσα σε δέκα λεπτά.

«Μπήκαμε στην καλοκαιρινή περίοδο, αυξάνονται οι θερμοκρασίες, είδαμε ακραίες καταστάσεις ακόμα και στο Ηνωμένο Βασίλειο», είπε προσθέτοντας πως πρέπει όλοι να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Περισσότερα στο βίντεο που ακολουθεί: