Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ξενοδοχειο παραλια τουριστες

Την ικανοποίηση του από την επισκεψιμότητα στην Επαρχία Πάφου εκφράζει ο Διευθυντής της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου Νάσος Χατζηγεωργίου, προσθέτοντας πως υπό τις περιστάσεις είναι αρκετά ευχαριστημένοι αφού ο στόχος για να καλυφθεί και άλλο το κενό στις αφίξεις, σε σύγκριση με το 2019 είναι σε καλό δρόμο.

Από την αρχή της χρονιάς και με βάση τον προγραμματισμό διοργανωτών ταξιδιών και αεροπορικών εταιρειών, η εκτίμηση είναι πως είναι εφικτό να φθάσουμε στο 75-80% των αποτελεσμάτων του 2019 σε θέματα διεθνών αφίξεων είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Χατηγεωργίου. Οι προσπάθειες κορυφώνονται μέχρι τον Οκτώβριο και ο στόχος παραμένει μέχρι το τέλος του 2022, πρόσθεσε.

Όσον αφορά τον εγχώριο τουρισμό, παρά τις συνεχείς και εντατικές προσπάθειες φέτος τα αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα, ανέφερε. Είπε ακόμη πως ο  εγκλεισμός των δύο τελευταίων χρόνων έχει ωθήσει αρκετούς μόνιμους κατοίκους Κύπρου να ταξιδέψουν εκτός Κύπρου φέτος, με την Ελλάδα και την Ιταλία να έχουν την τιμητική τους.

Παράλληλα το υψηλό κόστος καυσίμων και γενικότερα η αύξηση του κόστους ζωής στα νοικοκυριά άρχισε να επηρεάζει αρνητικά τα ταξίδια εντός ή εκτός Κύπρου, είπε.

Επεσήμανε επίσης πως η  βιομηχανία ταλανίζεται από χρόνια προβλήματα καθώς και ζητήματα τα οποία προέκυψαν λόγω πανδημίας. Στα χρόνια προβλήματα περιλαμβάνονται η  σχεδόν μονοδιάστατη ανάπτυξη και τυποποίηση του προϊόντος, η  γήρανση των ξενοδοχειακών και αστικών υποδομών, η καταπόνηση του φυσικού περιβάλλοντος και η τάση αλλοίωσης της πολιτιστικής μας ταυτότητας, σημείωσε. Επίσης, συνέχισε, η εγκατάλειψη και ο μαρασμός της υπαίθρου και κατά συνέπεια η αποστέρηση εμπειριών αλλά και πόρων που προέρχονται από τον πρωτογενή τομέα.

Ακόμη το ψηλό λειτουργικό κόστος αλλά και το συγκριτικά με ανταγωνιστικούς προορισμούς ψηλό κόστος της αρχικής επένδυσης, η εποχικότητα καθώς και η  αδυναμία έγκαιρης υλοποίησης των απαραίτητων έργων υποδομής επηρεάζουν αρνητικά, είπε.

Ο κ. Χατζηγεωργίου σημείωσε ακόμη την φετινή παντελή απουσία της ρωσικής αγοράς, την έλλειψη προσωπικού στις ξενοδοχειακές και τουριστικές επιχειρήσεις και στα προβλήματα εξυπηρέτησης επιβατών ανά το παγκόσμιο.

Δυστυχώς λόγω της έλλειψης προσωπικού οι παρεχόμενες υπηρεσίες δεν είναι οι αναμενόμενες και αυτό, σημείωσε, τους ανησυχεί διότι μπορεί να αποτελέσει ένα κακό προηγούμενο στην τουριστική εμπειρία.

Παράλληλα, ως ΕΤΑΠ για να καλύψουν τα κενά από την ρωσική αγορά “έχουμε μαζί με τους εταίρους μας επενδύσει στην ψηφιακή εκστρατεία σε διάφορες χώρες και σε αλλά μέσα προώθησης με αρκετά καλά αποτελέσματα”, προσθέτοντας πως δίνουν έμφαση σε αγορές που μπορούν να δώσουν μέλλον και σταθερότητα στην Πάφο καθώς και ολόχρονη κίνηση.

Είπε ακόμη πως στην πρώτη πεντάδα αγορών προτεραιότητας συμπεριλαμβάνονται οι αγορές του Η.Β, Γερμανίας, Πολωνίας, Γαλλίας, Ισραήλ.

Όσον αφορά τα χρόνια προβλήματα, αυτά απασχολούν την ΕΤΑΠ και όλους τους εμπλεκόμενους ενώ αρκετά από αυτά είναι σε τροχιά επίλυσης ή συνεχούς παρακολούθησης.

Ο κ. Χατζηγεωργίου ανέφερε ακόμη πως ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της χρονιάς και ίσως ένας σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας για να ταξιδέψει κάποιος είναι η ταλαιπωρία που υπόκεινται οι επιβάτες στα αεροδρόμια. Το πρόβλημα αρχίζει από την έλλειψη προσωπικού στις αεροπορικές εταιρείες και στους παροχείς υπηρεσιών εδάφους με την παράλληλη αύξηση των πτήσεων, είπε.

Πρόσθεσε πως το πρόβλημα στην Κύπρο, είναι ευτυχώς πολύ μικρότερο σε σύγκριση με άλλες χώρες, όπου σε αρκετά αεροδρόμια καταγράφονται πρωτοφανείς ουρές, τόσο στα check-in όσο και στον έλεγχο των επιβατών με αποτέλεσμα είτε να ακυρώνονται πτήσεις, είτε να καθυστερεί η ώρα αναχώρησης τους.

Παρ’ όλα αυτά δεν αναμένεται βελτίωση της κατάστασης τους επόμενους μήνες αφού η ζήτηση τον Ιούλιο και Αύγουστο είναι αυξημένη, είπε. Η επίλυση του προβλήματος, εκτίμησε προσωπικά  μπορεί να επιτευχθεί με αναπροσαρμογή των εργασιακών όρων/μισθοδοσίες στις θέσεις αυτές.

Ερωτηθείς για τις αεροπορικές συνδέσεις της Πάφου ο κ. Χατζηγεωργίου εξέφρασε την ικανοποίησή του, λέγοντας πως τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα στον τομέα αυτό και η Πάφος πλέον μπορεί να δηλώνει ικανοποιημένη από την αεροπορική διασύνδεση η οποία επεκτείνεται πλέον σε ολόχρονη βάση.

Στα θετικά φέτος περιλαμβάνονται οι πτήσεις της Ryanair από Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία, Αυστρία, η έλευση της Aegean στην Πάφο και η εκτέλεση ναυλωμένων πτήσεων από Η.Β, Ολλανδία, Βέλγιο, είπε. Επεσήμανε ωστόσο πως παραμένουν κάποια κενά στην σύνδεση με διάφορες χώρες όπως Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία, Δανία, Λίβανο, Αίγυπτο, Αρμενία τα οποία "προσπαθούμε να καλύψουμε".

Ο κ. Χατζηγεωργίου ανέφερε τέλος πως παραμένουν θετικοί και προσηλωμένοι στον στόχο για συνεχή αναβάθμιση των υπηρεσιών και των εμπειριών που προσφέρουν και επαναφοράς του προορισμού σε λειτουργία ολόχρονα.