Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κορωνοιος κρουσματα

Ενημερώθηκε από τους ειδικούς και καθησυχάζει για την μετάλλαξη Κένταυρος ο Υπουργός Υγείας.

«Είναι ένα στέλεχος το οποίο είναι πιο μεταδοτική αλλά όχι πιο νοσήρο. Άρα αν ξεκινήσει το νέο στέλεχος Κένταυρος δεν θα είναι αυτό ανησυχητικό», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα.

Μετά και την επιστολή που απέστειλε η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας στους Υπουργούς Υγείας, με την οποία καλεί τα κράτη μέλη να προετοιμαστούν από τώρα για τους επόμενους μήνες, Μιχάλης Χατζηπαντέλα και επιδημιολόγοι αποφάσισαν ότι θα καταρτήσουν νέο οδικό χάρτη για διαχείριση της πανδημίας το φθινόπωρο.

Ο οδικός χάρτης θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την διενέργεια τεστ για συγκεκριμένες λοιμώξεις καθώς και τον τρόπο επαναλειτουργίας των σχολείων βάση των επιδημιολογικών δεδομένων που θα προκύψουν τον Σεπτέμβριο.

«Έχουμε συζητήσει κάποια multiple testing για ιούς. Είναι ένα τεστ που ανιχνεύει αρκετούς ιούς την ίδια στιγμή, δεν ανιχνεύει μόνο κορωνοϊό. Θα θέλουμε να ξέρουμε τι ιούς έχουμε στη χώρα μας τη δεδομένη στιγμή ώστε να τους αντιμετωπίσουμε στοχευμένα και όχι στα τυφλά», επισήμανε ο Υπουργός Υγείας.

Ο χάρτης θα περιλαμβάνει επίσης τους τρόπους με τους οποίους θα ενεργήσει το Υπουργείο αν εντοπιστεί οποιαδήποτε νέα μετάλλαξη το φθινόπωρο.

Υποχωρεί το 6ο κύμα

Πτωτική πορεία ακολουθούν οι επιδημιολογικοί δείκτες με το Υπουργείο Υγείας και τους ειδικούς να εκτιμούν ότι το έκτο κύμα της πανδημίας έχει ήδη φτάσει στην κορύφωσή του και πλέον άρχισε να υποχωρεί.

«Η έξαρση που είχαμε με τη ΒΑ.5 έδειξε ότι βρίσκεται σε πτωτική τάση»», είπε ο Υπουργός Υγείας.

«Το 6ο κύμα άρχισε να έχει μια πτωτική πορεία, άρχισαν τα ημερήσια κρούσματα να περιορίζονται σε αριθμό. Άρα είμαστε αισιόδοξοι ότι έχουμε φτάσει στην κορύφωση και ξεκίνησε η πτώση», είπε η Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών, Ελισάβετ Κωνσταντινίδου.

Στους 104, μειώθηκαν οι νοσηλευόμενοι με κορωνοϊό εκ των οποίων οι οκτώ σε σοβαρή κατάσταση.

«Το ενθαρρυντικό είναι ότι ενώ είχαμε πολύ μεγάλο αριθμό κρουσμάτων στην κοινότητα ο αριθμός των νοσηλειών ήταν πολύ χαμηλότερος σε ποσοστό σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα γεγονός που καταδεικνύει ότι η κλινική εικόνα αποδυναμώνεται αλλά και τα αντισώματα του ανθρώπινου οργανισμού αυξάνονται», τόνισε  η Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών.

Πέντε ασθενείς νοσηλεύονται σήμερα στην εντατική και τρεις σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.