Τηλεόραση Ραδιόφωνο
καυσωνας βρετανια

Τα ιστορικά επίπεδα θερμοκρασίας που σημειώνει αυτές τις μέρες η Βρετανία προκάλεσαν μεγάλες πυρκαγιές, κατέστρεψαν ολοσχερώς τουλάχιστον 41 ακίνητα στο Λονδίνο, ενώ πολλά τρένα καθυστέρησαν ή ακύρωσαν τα δρομολόγιά τους καθώς οι σιδηροδρομικές γραμμές λύγισαν λόγω της αυξημένης ζέστης. Ακόμη, ζημιές υπέστη και ο εξοπλισμός σηματοδότησης και οι εναέριες γραμμές.

Επτά έφηβοι ανάμεσα στους νεκρούς από τον καύσωνα

Δυστυχώς η αφόρητη ζέστη με την οποία παλεύει η χώρα δεν επέφερε μόνο υλικές ζημιές αλλά και την απώλεια ανθρώπινης ζωής.

«Δεκατρείς άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους αφού αντιμετώπισαν διάφορων ειδών δυσκολίες κολυμπώντας στα ποτάμια, τις δεξαμενές και λίμνες, στην προσπάθειά τους να βρουν λίγη δροσιά -επτά από αυτούς ήταν έφηβοι», δήλωσε στο κοινοβούλιο την Τετάρτη ο Βρετανός υπουργός, αρμόδιος για τον συντονισμό, Κιτ Μάλτχαουζ.

Η πιο δύσκολη μέρα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Την Τρίτη η Πυροσβεστική υπηρεσία του Λονδίνου έζησε την πιο δύσκολη ημέρα της μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου, προκαλώντας πυρκαγιές.

«Δεν έχουμε τίποτα, όλα έχουν χαθεί» είπε στο BBC ένας κάτοικος που έχασε το σπίτι του από φωτιά στο χωριό Wennington, ανατολικά του Λονδίνου.

Χθες, η Βρετανία κατέγραψε νέο ρεκόρ θερμοκρασίας με 40,3 βαθμούς Κελσίου στην κεντρική χώρα, ενώ 34 τοποθεσίες ξεπέρασαν το προηγούμενο υψηλό των 38,7 βαθμών Κελσίου, που είχε καταγραφεί το 2019.

Μπροστά σε ένα «δυσοίωνο» μέλλον

Η βρετανική κυβέρνηση υπερασπίστηκε την πολιτική της για το περιβάλλον, διαφημίζοντας την απόφασή της να μεταβεί σε καθεστώς μηδενικών εκπομπών. Ωστόσο, οι υπουργοί παραδέχθηκαν ότι θα χρειαστούν χρόνια για να αναβαθμίσουν τις υποδομές προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη ζέστη.

«Η θλιβερή πραγματικότητα είναι ότι έτσι θα μοιάζει πιθανότατα το μέλλον για το Λονδίνο και το Ηνωμένο Βασίλειο, εάν δεν λάβουμε άμεσα δράση για την κλιματική κρίση», δήλωσε ο δήμαρχος του Λονδίνου Σάντικ Καν, μέλος του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος.

Ο επικεφαλής επιστήμης και τεχνολογίας του Met Office, Stephen Belcher, δήλωσε ότι εάν δεν μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, η Βρετανία θα μπορούσε να βιώνει παρόμοιους καύσωνες κάθε τρία χρόνια.

Πηγή: in.gr