Τηλεόραση Ραδιόφωνο
legevrio χαπια κορωνοιος

Άδεια από το αντιικό σκέυασμα Lagevrio (Molnupiravir) για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού είναι τα ράφια των φαρμακείων της Κύπρου. Από Δευτέρα αναμένεται να έρθουν νέες ποσότητες του φαρμάκου που χορηγείται τις πρώτες ημέρες της νόσησης σε ασθενείς με κορωνοϊό που έχουν ήπια ή και μέτρια συμπτώματα. 

Σε δηλώσεις την στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Μέρα Μεσημέρι», η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, Έλενα Παναγιωτοπούλου, ανέφερε πως δεν είναι διαθέσιμο το Lagevrio, ωστόσο αναμένεται να έρθει νέα ποσότητα στην Κύπρο από Δευτέρα. 

Εναλλακτική για τους ασθενείς μπορεί να αποτελέσει, σύμφωνα με την ίδια, το Paxlovid της Pfizer, το οποίο συνταγογραφείται από τους γιατρούς εντός και εκτός ΓεΣΥ εφόσον κριθεί αναγκαίο. 

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα έχουν λάβει τα δύο αντιίκα φάρμακα που προσφέρονται πέραν των 9,000 ασθενών με τα στοιχεία να δείχνουν πως μόνο το 5% καταλήγει στα νοσοκομεία. 

«Τα φάρμακα συνταγογραφούνται σε ορισμένες ομάδες ασθενών. Δεν έγιναν μελέτες αποτελεσματικότητας για να δούμε αν θα κατέληγαν στο νοσοκομεία. Ωστόσο επειδή διατηρείται ιατρικό αρχείο είναι κάτω από 5% που έχουν νοσηλευθεί», τόνισε η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών.
 
Τέλος κάλεσε τους ασθενείς με κορωνοϊό να λάβουν αντιίκα φάρμακα εφόσον το κρίνει αναγκαίο ο θεράπων ιατρός.