Τηλεόραση Ραδιόφωνο
καυσωνας

Κύματα καύσωνα όπως αυτά που πνίγουν τη δυτική Ευρώπη γίνονται ολοένα και πιο συχνά και η τάση αυτή θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τη δεκαετία του 2060, ανέφεραν την Τρίτη τα Ηνωμένα Έθνη.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Μετεωρολογίας των ΗΕ το παρόν κύμα καύσωνα πρέπει να κτυπήσει καμπανάκι για τις χώρες που διοχετεύουν ακόμα περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

"Γίνονται ολοένα και πιο συχνά και αυτή η αρνητική τάση θα συνεχιστεί ... τουλάχιστον μέχρι τη δεκαετία του 2060, ανεξαρτήτως της επιτυχίας στις προσπάθειες για μετριασμό της κλιματικής αλλαγής", δηλωσε ο επικεφαλής του Οργανισμού, Πέτερι Τάλας, σε δημοσιογραφική διάσκεψη στη Γενεύη.

Πρόσθεσε πως λόγω της κλιματικής αλλαγής έχουμε αρχίσει να σπάζουμε ρεκόρ. "Στο μέλλον αυτού του είδους τα κύματα καύσωνα θα είναι κάτι το φυσιολογικό, και θα δούμε ακόμη πιο ακραία φαινόμενα", πρόσθεσε.

"Οι εκπομπές αερίων ακόμη αυξάνονται και ως εκ τούτου δεν είναι σίγουρο ότι θα δούμε την κορύφωση τη δεκαετία του 2060 εάν δεν μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την αύξηση των εκπομπών, ειδικά στις μεγάλες ασιατικές χώρες, που είναι οι χώρες με τις μεγαλύτερες εκπομπές", ανέφερε.