Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Πλήρως ενήμερη, αλλά και σε επαφή με τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας για την διαδικασία, είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφορικά με τις αλλαγές σε ήσσονος σημασίας αλλαγές στα χαρακτηριστικά που διέπουν την Παρασκευή του χαλουμιού ΠΟΠ.

Αυτό επιβεβαίωσε σήμερα, ο εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα ασφάλειας των τροφίμων Μπάλατς Ουτσβάρι, ερωτηθείς αν είναι αποδεκτό να γίνουν τροποποιήσεις στο φάκελο για τα πρότυπα του χαλουμιού, ως Προϊόντος Ονομαστικής Προέλευσης, όπως ήδη έχει συμφωνηθεί με την Κομισιόν.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Balazs Ujvari δήλωσε ότι:

Είναι δυνατό, να γίνουν αλλαγές στα χαρακτηριστικά (του προτύπου), προϊόντων ονομαστικής γεωγραφικής προέλευσης. Αντιλαμβανόμαστε ότι οι κυπριακές αρχές, επιθυμούν να καταθέσουν κάποιες αλλαγές. Και φυσικά είμαστε σε επαφή μαζί τους, και για την διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

 

Ο Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής, ανέφερε ότι:

Υγρασία, σχήμα, βάρος, το μέγεθος, αυτά λοιπόν μπορούν να αλλάξουν. Ως χαλούμι ΠΟΠ, πέρα από το διπλωμένο, θα μπορείτε να θεωρείται το χαλούμι σε φέτες, το χαλούμι σε μπλοκ και το χαλούμι σε σχήμα μπέργκερ.

 

Νέες σκιές

Η επόμενη μέρα πάντως, στην Κύπρο, αφήνει σκιές στον πανηγυρικό τόνο με τον οποίο έγινε δεκτή αρχικά η συμφωνία μεταξύ των παραγωγών χαλουμιού. Το μόνο σίγουρο, πως θα υπάρξει ανακωχή μέχρι τις παραμονές της λήξης της μεταβατικής περιόδου. 

Ενδεικτικές είναι οι τοποθετήσεις στον ΑΝΤ1, του Προέδρου των Τυροκόμων, Γιώργου Πέτρου.

Εξέφρασε ικανοποίηση γιατί μετά από 20 χρόνια διαφωνιών, προστριβών και αβεβαιότητας, επεκράτησε η λογική, όπως είπε. Ωστόσο, δεν θεωρεί πως με την συμφωνία λύθηκε οριστικά το θέμα.

Χαρακτηριστικά ανέφερε:

Δεν υπάρχει ούτε νικητής, ούτε ηττημένος. Πιστεύω αν συνεχίσει η σύσφιξη των σχέσεων των εμπλεκομένων, μέσα σε πνεύμα εμπιστοσύνης, όλοι θα είναι κερδισμένοι. Έγινε μπορώ να πω, ένα πολύ μεγάλο βήμα προς τα εμπρός, χωρίς όμως να λέμε ότι λύθηκε το πρόβλημα οριστικά. 

 

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι αγελαδοτρόφοι.

Αφήνουν παράθυρο ανοικτό, σε σχέση με ενδεχόμενη αλλαγή με την λήξη της μεταβατικής περιόδου, για το καυτό ζήτημα της ποσόστωσης, αιγοπρόβειου και αγελαδινού γάλακτος στην παρασκευή χαλουμιού, ως ΠΟΠ. Ενώ οι αιγοπροβατοτρόφοι, θεωρούν λογική την αύξηση που συμφωνήθηκε, στην χονδρική τιμή πώλησης προς τους τυροκόμους, του αιγοπρόβειου γάλακτος.

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Εταιρείας Αιγοπροβατοτρόφων, Παναγιώτης Κωνσταντίνου, δήλωσε ότι:

Θεωρούμε λογική τιμή, διότι είπαμε, τουλάχιστον να είναι μια τιμή κόστους 28.33- 28.39 Θα εγγραφούν όλα τα τυροκομεία στο ΠΟΠ, να ξεκινήσουν επιτέλους να κάμνουμε αυτό το προϊόν, με τόσους αγώνες, κερδίσαμε

 

Ο Διευθυντής του Παγκύπριου Οργανισμού Αγελαδοτρόφων, Νίκος Παπακυριάκου, από πλευράς του είπε ότι:

Τέλος του 2023, αρχές 2024 θα γίνει μια εκτίμηση της κατάστασης, πως η αγορά θα απορροφήσει τις αυξημένες τιμές του χαλουμιού. Διότι αντιλαμβάνεστε με τις τιμές που θα δοθούν στους κτηνοτρόφους, η τιμή του χαλουμιού θα εκτοξευθεί.

 

Με ανακοίνωση το ΚΕΒΕ, χαιρετίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες και σημειώνει πως η κατοχύρωση του χαλουμιού ως προϊόν ΠΟΠ, αποτελεί σημαντικό ορόσημο και μεγάλη επιτυχία για όλους τους εμπλεκόμενους κλάδους και συνεπακόλουθα της κυπριακής οικονομίας.