Τηλεόραση Ραδιόφωνο
επαρχιακο δικαστηριο παφου

Σε επ’ αόριστον απεργία κατήλθαν τη Δευτέρα κάποια από τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Πάφου, διαμαρτυρόμενα για τα νέα μέτρα ασφαλείας που εφαρμόζονται στο Δικαστικό Μέγαρο Πάφου. 

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πάφου, Σάββας Ζανούπας, ανέφερε πως κανένας δικηγόρος όλα αυτά τα χρόνια δεν αποτέλεσε κίνδυνο για την ασφάλεια των Δικαστηρίων, τουναντίον, είπε, πάντα ήταν συλλειτουργοί και βοηθούσαν. Επιπρόσθετα ο κ. Ζανούπας ανέφερε πως με την επίδειξη της δικηγορικής ταυτότητας θα έπρεπε να τους επιτραπεί να περάσουν. Κατανοητές είπε «οι ενδεχόμενες ανησυχίες για τους πολίτες, δεδομένου ότι έχουν να κάνουν με σοβαρές ποινικές υποθέσεις ή άλλου είδους υποθέσεις που εμπεριέχουν σοβαρότητα, πλην όμως εμείς ουδέποτε αποτελέσαμε κίνδυνο για την ασφάλεια».

Ο κ. Ζανούπας είπε πως η ιδιαιτερότητα του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου είναι ότι στεγάζεται σε δύο κτίρια που βρίσκονται σε απόσταση σαράντα μέτρων περίπου, εκ των οποίων στο ένα κτίριο εκδικάζονται οι ποινικές υποθέσεις και το οικογενειακό Δικαστήριο ενώ στο δεύτερο κτίριο εκδικάζονται οι αστικές υποθέσεις. Πρόσθεσε πως ένας δικηγόρος ο οποίος κατά κανόνα έχει και αστικές και ποινικές υποθέσεις θα πρέπει να υποστεί δύο ελέγχους και αν προκύψει κάτι θα πρέπει να υποστεί επιπρόσθετους ελέγχους σε καθημερινή βάση.

Είπε επίσης πως στο κτίριο για τις ποινικές υποθέσεις υπάρχουν οι θυρίδες των δικηγόρων, αλλά και οι χώροι που φυλάσσουν προσωπικά αντικείμενα και μπορεί ένας δικηγόρος να περάσει για έλεγχο «δέκα με δεκαπέντε φορές την ημέρα».

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Ζανούπας είπε πως από την απεργία επηρεάζεται η λειτουργία του Δικαστηρίου ενώ για την απεργία έχει ενημερωθεί η Διοικητική Πρόεδρος από την προηγούμενη Δευτέρα.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πάφου, Αλέξανδρος Αλεξάνδρου, ανέφερε ότι «είμαστε σήμερα εδώ ως ένα μέτρο αντίδρασης σε κάποιες ενέργειες που πλήττουν τον πυρήνα των δικαιωμάτων μας».

Βρισκόμαστε εδώ γιατί για να ασκήσουμε το επάγγελμα μας πρέπει να υποβαλλόμαστε σε έλεγχο «και αυτό για μένα είναι απαράδεκτο» είπε ο κ. Αλεξάνδρου. Η σημερινή επ’ αόριστον απεργία αποτελεί ένα μέτρο αντίδρασης, στέλνοντας το μήνυμα ότι οι δικηγόροι δεν ανέχονται να υποβάλλονται σε ελέγχους για να ασκούν το επάγγελμα τους, είπε.

Στο μεταξύ κάποιοι δικηγόροι που δεν συμμετείχαν στην απεργία, διεκπεραίωσαν κανονικά τις δίκες τους. Για την επ’ αορίστον απεργία έχει ενημερωθεί σχετικά το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος.

Σημειώνεται ότι σε επιστολή που απέστειλαν στην Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Στέφη Δράκου, ο Δικηγορικός Σύλλογος Πάφου και τα μέλη του θέτουν το αίτημα τους για τερματισμό του ελέγχου των δικηγόρων κατά την είσοδο τους στο Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου.

Επισημαίνουν πως το μέτρο αυτό εφαρμόζεται περίπου 1,5 μήνα και τέθηκε κατ’ επίκληση της ασφάλειας στο χώρο των Δικαστηρίων,  εκτιμώντας ωστόσο πως ουδέποτε υπήρξε θέμα της ασφάλειας στο χώρο των Δικαστηρίων με αποτέλεσμα το μέτρο «και αχρείαστο και άσκοπο να είναι».

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πάφου σημειώνει πως δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη και η νέα έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού «η οποία με την εφαρμογή των μέτρων που ακολουθούνται εδώ και 1,5 μήνα θα επιδεινώσει την ήδη άσχημα διαμορφωμένη σήμερα εικόνα». 

Στην επιστολή γίνεται επίσης λόγος για «εξευτελισμό» που υπόκεινται οι δικηγόροι καθώς «αντιμετωπίζονται περίπου ως εγκληματίες», κάτι που όπως αναφέρεται, τους εμποδίζει από το να ασκήσουν το επάγγελμα τους ως λειτουργοί της δικαιοσύνης. Το σώμα των δικηγόρων της Πάφου «δεν αποδέχεται την άσκηση ελέγχου αλλά και τον καθημερινό εξευτελισμό του κατά την εκτέλεση της εργασίας του» προστίθεται, με τον Δικηγορικό Σύλλογο Πάφου να καλεί από σήμερα, Δευτέρα τα μέλη του όπως κατέλθουν σε επ’ αόριστον απεργία.

Παράλληλα, αναφέρουν ότι ως Συμβούλιο αλλά και με τη διαβούλευση και με τα υπόλοιπα 400 μέλη τους, θα εξετάσουν τη λήψη περαιτέρω μέτρων «σε περίπτωση που το εξευτελιστικό μέτρο ελέγχου των δικηγόρων συνεχιστεί».