Τηλεόραση Ραδιόφωνο
χαλουμι

Ιστορική συμφωνία. Στην παρουσία του Υπουργού Γεωργίας, σύνδεσμοι τυροκόμων, αγελαδοτρόφων και αιγοπροβατοτρόφων, σε μια μαραθώνια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο ΚΕΒΕ, κατέληξαν σε συμφωνία πλαίσιο, για την πλήρη συμμόρφωση με τις πρόνοιες του κανονισμού, όπως εγκρίθηκαν από την Κομισιόν, για την κατοχύρωση του χαλουμιού, ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.

«Έγιναν υπερβάσεις, ούτως ώστε να φτάσουμε σε ένα συμφωνημένο πλαίσιο το οποίο θα διέπει την πορεία μας από δω και πέρα, Μπορούμε σήμερα να μιλάμε για μια πολύ καλύτερη μέρα, για μια άσπρη μέρα, για το λευκό μας προϊόν, για το χαλούμι», είπε ο Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής.

Όπως προβλέπεται, για τους επόμενους τέσσερις μήνες φέτος, η ποσόστωση θα πέσει στο 10% για το αιγοπρόβειο γάλα και στα επόμενα χρόνια θα αυξάνεται κατά 10%, ούτως ώστε στα επόμενα χρόνια το χαλούμι να φθάσει στην ποσόστωση 49%, αγελαδινό και 51% αιγοπρόβειο. Επιπλέον, συμφωνήθηκαν ήσσονος σημασίας αλλαγές χαρακτηριστικών, οι οποίες θα εγκριθούν σε μερικές μόνο μέρες, τόνισε ο κ. Καδής.

«Υγρασία, σχήμα, βάρος, το μέγεθος, αυτά λοιπόν μπορούν να αλλάξουν. Ως χαλούμι ΠΟΠ, πέρα από το διπλωμένο, θα μπορείται να θεωρείται το χαλούμι σε φέτες, το χαλούμι σε μπλοκ και το χαλούμι σε σχήμα μπέργκερ», σημείωσε ο Υπουργός Γεωργίας.

Την ίδια στιγμή, οι τυροκόμοι θα ζητήσουν να ενταχθούν άμεσα στην παρασκευή χαλουμιού στα πρότυπο ΠΟΠ, αποδέχθηκαν επίσης, ότι θα αγοράζουν και όλη την παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος, ενώ συμφωνήθηκε αύξηση στην τιμή πώλησης του αιγοπρόβειου γάλακτος.

Είχε προηγηθεί το πρωί, σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με εκπροσώπους των αγροτικών οργανώσεων. Κατά την οποία, αποφασίστηκε, αντί της απόσυρσης από τα ράφια των υπεραγορών των προϊόντων που σήμερα ονομάζονται χαλούμι, αλλά δεν πληρούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα κατοχύρωσης, αυτά να αλλάξουν απλώς, ονομασία.

«Όταν λέμε να διαχειριστούμε αυτά τα αποθέματα, δεν σημαίνει ότι κατ ανάγκην, ότι πρέπει να καταναλωθούν με την ονομασία που είναι, μπορεί να μετονομασθούν σε κάτι άλλο ή μπορεί να τύχουν διαφορετικής διαχείρισης», δήλωσε ο κ. Καδής.

Από τη μεριά του ο γενικός γραμματέας του Παναγροτικού, Τάσος Γιαπάνης, είπε πως «είμαστε προς το τέλος, υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα».

Την ίδια ώρα, ο γενικός γραμματέας της ΕΚΑ, επισήμανε πως «ο ευρωπαϊκός κανονισμός για τα ΠΟΠ είναι εδώ και δεν υπάρχει επιστροφή».

«Είναι αδιαπραγμάτευτο, δεν θα δεχθούμε καμία αλλαγή ποσοστού», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ΠΕΚ, Χρίστος Παπαπέτρου.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε και η ενίσχυση των αγροτών εξαιτίας της εκτόξευσης στα κόστη παραγωγής, με την άνοδο στις τιμές των καυσίμων, ηλεκτρισμού, λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.

συσκεψη αγροτικες
συσκεψη αγροτικες
συσκεψη αγροτικες
συσκεψη αγροτικες