Τηλεόραση Ραδιόφωνο
πανδημια κορωνοιος

Σε κλοιό lockdown η χώρα όπου πρωτοεντοπίστηκε ο κορωνοϊός.

Η Κίνα κατέγραψε χθες νέο ρεκόρ κρουσμάτων, με τα 450 θετικά περιστατικά που εντοπίστηκαν να αποτελούν τον μεγαλύτερο αριθμό από τον περασμένο Μάιο.

Στον απόηχο της νέας αύξησης, η χώρα, που εφαρμόζει αυστηρή πολιτική για μηδενικά κρούσματα, αποφάσισε να επιβάλει νέους αυστηρούς περιορισμούς, με εκατομμύρια ανθρώπους να ζουν ξανά σε συνθήκες αυστηρής καραντίνας.

Στη νότια Κίνα, οι αρχές ανακοίνωσαν χθες μερικό lockdown σε δύο περιοχές όπου κατοικούν περισσότεροι από 800,000 άνθρωποι, ενώ 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι στην πρωτεύουσα της επαρχίας Γκανσού βρίσκονται από την Τετάρτη κλεισμένοι στα σπίτια τους.

Αυτή τη στιγμή, η κατάσταση σε ό,τι αφορά την πρόληψη και τον έλεγχο της επιδημίας στην πόλη Μπεϊχάι είναι σοβαρή και περίπλοκη και ο κίνδυνος ανεξέλεγκτης μετάδοσης στην κοινότητα είναι σχετικά αυξημένος.

Υπό συνθήκες γενικού lockdown βρίσκεται και η Γουγκάνγκ, το μεγάλο κέντρο της σιδηρουργίας στην κεντρική Κίνα, ύστερα από τον εντοπισμό μόλις ενός κρούσματος.

Σε εγρήγορση οι Αρχές στην Κύπρο

1450 κρούσματα εντοπίστηκαν χθες στην Κύπρο με τον Υπουργό Υγείας να δηλώνει, από το Παραλίμνι, ότι τις τελευταίες δύο με τρεις μέρες καταγράφεται σταθεροποίηση σε κρούσματα και νοσηλείες, γεγονός που σύμφωνα με τον Μιχάλη Χατζηπαντέλα οφείλεται εν μέρει στη χρήση προστατευτικής μάσκας.

«Ελπίζουμε αυτή η σταθεροποίηση να συνεχιστεί και σιγά σιγά να έχουμε μια μείωση τις επόμενες μέρες ή βδομάδες. Τα αποτελέσματα από τη χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους τα έχουμε δει τις τελευταίες μέρες, όπου υπάρχει μείωση αυτής της έξαρσης», ανέφερε ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα.

Ο Υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι οι όποιες αποφάσεις για τη συνέχεια θα εξαρτηθούν από την πορεία των κρουσμάτων και των νοσηλειών, καθώς και από τις όποιες εισηγήσεις καταθέσουν σε μεταγενέστερο στάδιο οι επιδημιολόγοι.

«Μετά την απόφαση που πήραμε την περασμένη εβδομάδα, θα περιμένουμε να δούμε την κατάσταση τις επόμενες μέρες, αν υπάρχει αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων, θα μιλήσω ξανά με τους ειδικούς για να δούμε τι μέτρα θα εισηγηθούν, ώστε να μεταφερθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο», σημείωσε.

Εάν προκύψει ανάγκη, ο Υπουργός Υγείας θα συγκαλέσει νέα σύσκεψη με τους επιδημιολόγους την μεθεπόμενη βδομάδα.

Στόχος τα ανοιχτά σχολεία

Μεσούντος του καλοκαιριού και των διακοπών ο Υπουργός Υγείας τόνισε ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων κατά τη νέα σχολική χρονιά.

«Ήδη πήραμε μια απόφαση να μελετήσουμε το ενδεχόμενο εξαερισμού στα σχολεία. Ο πρωταρχικός μας στόχος είναι τα σχολεία να παραμένουν πάντοτε ανοικτά και να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες ταλαιπωρίες για τα παιδιά», δήλωσε ο Υπουργός Υγείας.

Σε σχέση με την επαναφορά της προστατευτικής μάσκας στις σχολικές μονάδες, ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα συνέστησε υπομονή μέχρι τον Σεπτέμβριο, αφού κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η επιδημιολογική κατάσταση σε δύο μήνες.