Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Θέμα προς την Εκκλησία, εγείρει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου για τη μη μνημόνευση του Κυριάκου Παπαλαζάρου από τον ιερέα των Χολετριών, ενώ ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος απέδωσε τη μη μνημόνευση σε παρεξήγηση, λόγω του ότι σήμερα τελούνταν τα μνημόσυνα πεσόντων κατά την εισβολή, ενώ τα μνημόσυνα όσων φονεύθηκαν κατά το πραξικόπημα, τελέστηκαν την περασμένη Κυριακή.

Tη στάση του ιερέα Χολετριών, κατήγγειλε ο ΓΓ ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος δήλωσε πως ο ιερέας "αρνήθηκε πεισματικά" να μνημονεύσει τον Κυριάκο Παπαλαζάρου, έναν ήρωα, "που έπεσε θύμα της Εοκαβιτικής τρομοκρατίας στην Μητρόπολη Πάφου όπου δολοφονήθηκε εν ψυχρώ την 1η Ιούλη του 1973". Τον δολοφόνησαν, είπε ο κ. Στεφάνου, για να εκδικηθούν τον Παπαλάζαρο, ο οποίος αντιστάθηκε στο εκκλησιαστικό πραξικόπημα.

"Μας οργίζει πραγματικά το γεγονός ότι ο ιερέας αρνήθηκε να τον μνημονεύσει", είπε και πρόσθεσε ότι, "θέλω να καταγγείλω αυτό το γεγονός με πολλή οργή. Ανέφερ ότι δεν πρόκειται να αφήσουν το θέμα εδώ, αλλά θα απευθυνθεί ως ΓΓ του ΑΚΕΛ και στον Προκαθήμενο της Εκκλησίας, τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β΄,και στον Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο, και θα ζητήσει τους λόγους γιατί ο ιερέας της εκκλησίας Αγίου Παντελεήμονος των Χολετριών δεν μνημόνευσε τον Κυριάκο Παπαλάζαρο, ενώ μέχρι τώρα μνημονευόταν μαζί με τον αδερφό του Σωτήρη, ο οποίος έπεσε υπερασπιζόμενος την πατρίδα.

Ο κ. Στεφάνου ανέφερε πως είναι πολύ γνωστή η ιστορία της οικογένειας Παπαλαζάρου, για τους ηρωικούς αγώνες και αντίστασης στην τρομοκρατία της ΕΟΚΑ Β, όπως είπε, αλλά και την αντίσταση στο πραξικόπημα, αλλά και για το γεγονός ότι ο Σωτήρης Παπαλαζάρου, παρόλο που ήταν φοιτητής στη Σοβιετική Ένωση και είχε έρθει για ολιγοήμερες διακοπές στην Κύπρο, έτρεξε να υπερασπιστεί τη Δημοκρατία και μετά έτρεξε να υπερασπιστεί την Κυπριακή Δημοκρατία. "Είναι για αυτό που λέω ότι μας  οργίζει αυτή η στάση του ιερέα, που πραγματικά δεν θα πρέπει να μείνει εδώ», πρόσθεσε.

Ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, σε δηλώσεις του μετά την τέλεση πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή, στη Μητρόπολη Πάφου, απολογήθηκε προς την οικογένεια, κάνοντας λόγο για παρεξήγηση. Η θέση του ιερέα, σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Γεώργιο, είναι ότι τελέστηκε το μνημόσυνο όσων φονεύθηκαν κατά το πραξικόπημα και από την παρανομία την περασμένη Κυριακή και θεώρησε ότι σήμερα αφορούσε τους πεσόντες της εισβολής. Η εισβολή ήταν απότοκο του πραξικοπήματος και τα δυο καταδικάζονται εξίσου, συνέχισε, καλώντας τον λαό να ενωθεί προκειμένου να αντιμετωπίσει την Τουρκία που απεργάζεται την εξαφάνιση των Ελλήνων από την Κύπρο.