Τηλεόραση Ραδιόφωνο
βουδαπεστη

Κατέκλυσαν τη γέφυρα της Βουδαπέστης εκατοντάδες διαδηλωτές την Πέμπτη, ως διαμαρτυρία, κατά των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης του Βίκτορ Όρμπαν. 

Πρόκειται για τις πρώτες μαζικές κινητοποιήσεις μετά την επανεκλογή του συντηρητικού πρωθυπουργού τον Απρίλιο.

Το κόμμα του κ. Όρμπαν «απέδειξε σε 100 ημέρες ότι όλα όσα υποσχόταν ήταν ψέματα», είπε στους συγκεντρωμένους ο Πέτερ Μάρκι-Ζάι, ο επικεφαλής της συμμαχίας της αντιπολίτευσης που ηττήθηκε από τον 59χρονο λαϊκιστή δεξιό πρωθυπουργό.

Οι διαδηλωτές –ήταν αρκετές χιλιάδες προχθές Τετάρτη– καταγγέλλουν ότι η φορολογική μεταρρύθμιση, που καταργεί μέρος των συντελεστών, θα αυξήσει τους φόρους πλήττοντας ιδίως χιλιάδες μικρούς εμπόρους. «Αρκετά!», φώναζαν προχθές οι συγκεντρωμένοι έξω από το ουγγρικό κοινοβούλιο.

Η χώρα της ανατολικής Ευρώπης, σε δύσβατες συνομιλίες με τις Βρυξέλλες για τα κονδύλια που ελπίζει να λάβει για τη στήριξη της οικονομίας της, βρίσκεται αντιμέτωπη με εκρηκτική αύξηση του πληθωρισμού, που έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών, και ελεύθερη πτώση του φιορινιού, του νομίσματός της.

Η κυβέρνηση προχώρησε προχθές στην κατάργηση του ορίου τιμών για την κατανάλωση ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά, εμβληματική πολιτική του κ. Όρμπαν, κάτι που θα πλήξει ειδικά όσα έχουν καταναλώσεις πάνω από το μέσο όρο.

Ανακοίνωσε την ίδια ημέρα «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Προβλέπει να αυξηθεί η παραγωγή άνθρακα και ταυτόχρονα ζητεί τα νοικοκυριά να μειώσουν τις καταναλώσεις.

Πηγή:cnn.gr