Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κοσμος κορωνοιος μασκες

Στη σκιά της αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού και της επικράτησης των παραλλαγών 4 και 5 διαφοροποιείται το safepass σε χώρους όπου διαμένουν ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Από τη Δευτέρα 18 Ιουλίου, οι επισκέψεις σε ασθενείς σε δημόσια νοσηλευτήρια, οίκους ευγηρίας και κλειστές δομές θα γίνεται μόνο με την προσκόμιση αρνητικού rapid test 24 ωρών ή PCR 48 ωρών.

«Αν τους μεταδοθεί το οποιοδήποτε στέλεχος ακόμη και τα υποπαραλλαγές μπορεί λόγω της ηλικίας τους, μπορεί λόγω άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας που έχουν να είναι η αιτία που να απορυθμιστούν τα άλλα σοβαρά προβλήματα που έχουν», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας Κύπρου, Χάρης Αρμεύτης.

Ο Υπουργός Υγείας και οι ειδικοί εναποθέτουν τις ελπίδες τους στα μέτρα ατομικής ευθύνης και όχι στην αυστηροποίηση των μέτρων, δεδομένης της μη αύξησης των σοβαρά νοσούντων στα νοσηλευτήρια.

«Εντατικοποίηση της ενημέρωσης των πολιτών για τα μέτρα ατομικής προστασίας, συστάσεις για τη διενέργεια self test πριν μεταβούμε σε μια κοινωνική εκδήλωση ή σε χώρο που παρατηρείται συγχρωτισμός αλλά και τεστ μια φορά την εβδομάδα», σημείωσε ο Σύμβουλος Επικοινωνίας του Υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνος Αθανασίου.

Έξω από τα δημόσια νοσηλευτήρια θα στηθούν σημεία δωρεάν δειγματοληψίας για τους επισκέπτες, ασθενείς και εργαζόμενους, τα οποία θα λειτουργούν από τις 11 το πρωί έως και τις 7 το απόγευμα.

Πράσινο φως άναψε και για τη χορήγηση της τέταρτης δόσης ανεξαρτήτως ηλικίας σε άτομα με σοβαρή χρόνια αναπνευστική, καρδιακή ή αγγειακή νόσο, νεφρική ή ηπατική ή νευρολογική νόσο και στα άτομα με αιμοσφαιρινοπάθειες.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας μέχρι στιγμής το 86% του πληθυσμού εμβολιάστηκε και με τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Να σημειωθεί ακόμη ότι άνοιξε και ο δρόμος για δημιουργία Διυπουργικής Επιτροπής που θα απαρτίζεται από τους Υπουργούς Υγείας, Συγκοινωνιών και Έργων, Εργασίας και Παιδείας με στόχο την εγκατάσταση συστημάτων εξαερισμού σε σχολεία και άλλα δημόσια κτήρια.