Τηλεόραση Ραδιόφωνο
πτβ

Το μεταναστευτικό και την ισότητα των φύλων συζήτησαν σε συνάντησή τους την Πέμπτη η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου και η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής, Ελίζα Βόζεμπεργκ, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, με έμφαση σε θέματα μεταναστευτικού και ισότητας των φύλων. Επισημαίνεται ότι η κ. Βόζεμπεργκ ενημέρωσε ειδικότερα την Πρόεδρο της Βουλής αναφορικά με την επικρατούσα σε σχέση με το μεταναστευτικό κατάσταση στην Ελλάδα μέχρι και τον Ιούνιο του 2022, όπως και για την υπό εξέλιξη συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναφορικά με το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, στο οποίο περιλαμβάνονται πέντε προτάσεις Κανονισμών. 

Όπως η κ. Βόζεμπεργκ ανέφερε, βασικό στοιχείο ειδικά της πρώτης πρότασης Κανονισμού για το Άσυλο και τη Μετανάστευση, συνιστά η θεμελίωση ενός νέου μηχανισμού σταθερής υποχρεωτικής αλληλεγγύης με τρεις επιλογές όσον αφορά τη συνεισφορά των κρατών-μελών. Οι επιλογές αυτές εστιάζονται στην μετεγκατάσταση νεοαφιχθέντων ή στη χορηγία επιστροφής με την οποία ένα κράτος μέλος θα αναλαμβάνει για λογαριασμό άλλου κράτους μέλους την ευθύνη επιστροφής προσώπου μη έχοντος δικαίωμα διαμονής ή ως τρίτη επιλογή, την άμεση επιχειρησιακή στήριξη της επηρεαζόμενης χώρας, προστίθεται. 

Η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το νέο δεσμευτικό πλαίσιο ρύθμισης θεμάτων που αφορούν στο μεταναστευτικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ όσον αφορά τα θέματα ισότητας δήλωσε ετοιμότητα να συζητήσει πρωτοβουλίες και σχεδιασμούς για δράσεις ανάδειξης των σημαντικών αυτών θεμάτων, καταλήγει η ανακοίνωση.