Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γυμνασιο δροσιας

Απογοήτευση εκφράζει με επιστολή της στον Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομο Προδρόμου, ομάδα γονέων του Μουσικού Σχολείου Λάρνακας, για τη μεταστέγαση τριών τάξεων του σχολείου από το Γυμνάσιο Δροσιάς στο Λύκειο Αγίου Γεωργίου τη σχολική χρονιά 2022-2023.

Στην επιστολή της η ομάδα γονέων δηλώνει «την απογοήτευση της γιατί ύπουλα, εκβιαστικά και χωρίς προηγούμενη διαβούλευση, έχουν εκδιωχθεί τα παιδιά μας από το Γυμνάσιο Δροσιάς, καθαρά και μόνο για λόγους υπερπληθυσμού του σχολείου. Μόλις στις 30 Μαΐου 2022 ενημερωθήκαμε επίσημα για αυτή την απόφαση, ενώ δεν υπάρχει μέχρι σήμερα μέσα Ιουλίου, καμιά επίσημη ανακοίνωση από το Υπουργείο Παιδείας, που να δημοσιοποιεί και να κατοχυρώνει με εγκύκλιο αυτή την αλλαγή».

Προστίθεται πως «η ίδια κίνηση για μεταστέγαση έγινε το 2019 και είχε καταρριφθεί ως αντιπαιδαγωγική από την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής και την Επίτροπο Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού. Ακόμα διαμαρτυρόμαστε γιατί, για το νέο ακαδημαϊκό έτος 2022-2023, ενώ δεν υπήρχε διαθέσιμος χώρος στο γυμνάσιο Δροσιάς για τις τρεις υφιστάμενες τάξεις του Μουσικού Γυμνασίου που πρέπει τώρα, σύμφωνα με την απόφαση, να μετακινηθούν, έχουν εγγραφεί τέσσερις επιπρόσθετες τάξεις, ανεβάζοντας τον αριθμό των πρώτων τάξεων από 8 σε 9».  

Αφού σημειώνεται πως είναι γνωστό το πρόβλημα υπερπληθυσμού των σχολείων της Λάρνακας και το χρονίζον θέμα της ανέγερσης καινούριου Γυμνασίου στον χώρο της Διανέλλειου Σχολής, στην επιστολή της η ομάδα γονέων, προσθέτει πως «δεν θεωρούμε σωστό να πληρώνουν οι μαθητές τους κακούς προγραμματισμούς του Υπουργείου Παιδείας. Με έκπληξη μαθαίνουμε ότι επεκτείνεται το Γυμνάσιο Δροσιάς που ανήκει στο ΕΒΚΑΦ και όχι στην Κυπριακή Δημοκρατία, με κόστος τρία εκατομμύρια και δρομολογείται ανέγερση του νηπιαγωγείου Καμάρων στον χώρο του Λυκείου Αγίου Γεωργίου και όχι το καινούριο Γυμνάσιο που είχε προγραμματιστεί να γίνει από το 2019».  

Στην επιστολή γίνεται επίσης αναφορά στις απόψεις των βουλευτών της επαρχίας Λάρνακας που μετέφεραν στον Υπουργό Παιδείας ο οποίος, όπως υποστηρίζουν «έδωσε υπόσχεση να αναστείλει την απόφαση αυτή και να παραμείνουν οι μαθητές των τριών τάξεων του Μουσικού Σχολείου στο Γυμνάσιο Δροσιάς. Τώρα όμως βλέπουμε ότι ο Υπουργός Παιδείας αθετεί αυτή τη δέσμευση».

Η ομάδα γονέων «επιμένει ακόμα ότι 65 παιδιά Γυμνασίου σε ένα Λύκειο 450 μαθητών, αποτελεί ένα ανισοβαρές εκπαιδευτικό περιβάλλον στο οποίο τα παιδιά του Γυμνασίου θα βρίσκονται σε μειονεκτική θέση όσον αφορά την εκπαίδευση τους, την ψυχική τους υγεία και την ασφάλεια τους, ακόμα και τη συμμετοχή τους σε διαγωνισμούς, προγράμματα και αθλητικούς ομίλους. Απαιτούμε ίσες ευκαιρίες και ίση μεταχείριση των παιδιών μας, αφού έχουμε εγγραφεί για φοίτηση σε γυμνασιακό κύκλο και έτσι θα παραμείνουμε».

Σημειώνεται ακόμα ότι «το Μουσικό Γυμνάσιο δεν είναι επιλογή κλάδου σπουδών και πολλά παιδιά θα ακολουθήσουν άλλους κλάδους σπουδών». 

Επιπλέον, η ομάδα γονέων εκφράζει προβληματισμό «γιατί το Λύκειο Αγίου Γεωργίου δεν θα ονομαστεί εξατάξιο και τα παιδιά δεν θα υπάγονται ούτε σε Γυμνάσιο, ούτε σε εξατάξιο σχολείο κατά την πρωινή τους φοίτηση».

Ακόμα ζητούν από τον Υπουργό Παιδείας να τους ενημερώσει «ποιο θα είναι το νομικό πλαίσιο φοίτησης των τριών τάξεων Γυμνασίου στο Λύκειο, εάν θα έχουν άγημα, θα συμμετέχουν σε παρελάσεις και κατά πόσον θα μπορούν να έχουν μαθητικά συμβούλια που θα αντιπροσωπεύονται στο Κεντρικό Μαθητικό Συμβούλιο του Λυκείου|.

Η ομάδα γονέων σημειώνει επίσης πως «το Μουσικό Σχολείο δεν είναι θεσμοθετημένο Γυμνάσιο, δεν υφίσταται στην πρωινή φοίτηση, δεν εκδίδει ενδεικτικό Γυμνασίου και δεν μπορούν τα παιδιά να ονομάζονται μαθητές του Μουσικού Σχολείου μόνο.  Γι’αυτό το λόγο είμαστε σε διαδικασία αναζήτησης νομικής συμβουλής από δικηγορικό γραφείο για να πάρουμε απαντήσεις για αυτά τα νομικά θέματα πριν υλοποιηθεί αυτή η, για εμάς, παράνομη» όπως την χαρακτηρίζουν απόφαση.