Τηλεόραση Ραδιόφωνο
aglaia-kyriakou.jpg

Μια μυστική διαθήκη και μια γυναίκα που… “ομορφαίνει” την Ελλάδα και αλλάζει τη ζωή χιλιάδων παιδιών. 

 

Στις 7 Αυγούστου του 1933...

Μια Ελληνίδα αποφασίζει με μυστική διαθήκη, να αφήσει ολόκληρη την περιουσία της (που ανήρχετο τότε σε 15.000.000 δρχ) ώστε να ιδρυθεί μια παιδιατρική κλινική που νοσηλεύτηκαν δεκάδες παιδιά και από την Κύπρο, με την επωνυμία “Κλινική Παίδων Παν.& Αγλαΐας Κυριακού και οικογένειας Σπυρίδωνος Αντωνιάδη

 

Δεν γράφτηκαν πολλά για τη ζωή αυτής της γυναίκας. Ήταν όμως εκείνη που με την μυστική της διαθήκη, άλλαξε τη ζωή χιλιάδων παιδιών. Ήταν η γυναίκα που ενώ δεν απέκτησε ποτέ δικά της παιδιά, πήρε τον τίτλο της «ελληνομήτορος», διαθέτοντας όλη της την περιουσία σε ό,τι θα μπορούσε να στηρίξει τα άπορα και τα άρρωστα παιδιά.

Η Αγλαΐα Παναγιώτου Κυριακού ήταν κόρη του λογίου Σπυρίδωνος Αντωνιάδη και καταγόταν από την Κρήτη . Ήταν μια πολύ συνεσταλμένη, ευσεβής και  ευαίσθητη γυναίκα.

Ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε στα 36 της χρόνια τον 47χρονο Καλαματιανό γιατρό Παναγιώτη Κυριακό, καθηγητή Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Τη γοητεύει το πνεύμα του και η αφοσίωσή του στην επιστήμη, λένε οι χρονικογράφοι της εποχής. Τον πρώτο χρόνο του γάμου τους ο Κυριακός γίνεται πρύτανης. Η Αγλαΐα τον ακολουθεί στις αναζητήσεις και τους προβληματισμούς του. Συγχρωτίζεται στους κύκλους του. Γνωρίζεται με την «αφρόκρεμα» της επιστήμης σε Ελλάδα και εξωτερικό.

panagiotis.kyriakou.jpg

 Δεν απέκτησαν δικά τους παιδιά

 Η Αγλαΐα δεν συζητά ποτέ αυτό το θέμα, παρακολουθεί όμως με ιδιαίτερη προσοχή τις προσπάθειες της επιστήμης να περιορίσει την παιδική θνησιμότητα.

Όταν έφυγε από τη ζωή ο σύζυγός της, η Αγλαΐα αποσύρεται από τις δημόσιες εμφανίσεις και τις κοσμικότητες. Είναι πλέον 54 ετών και ρίχνεται με μεγαλύτερο ενδιαφέρον στη μελέτη της παιδικής θνησιμότητας. Εντωμεταξύ, η Παιδιατρική έχει ήδη ενταχθεί σαν μάθημα στα πανεπιστήμια του κόσμου, αλλά και σε αυτό της Αθήνας, με πρώτο διδάξαντα στην Παθολογία Παίδων τον περίφημο μικροβιολόγο Κυριάκο Κυριαζίδη. Με αυτόν μοιράζεται τις ανησυχίες της η Αγλαΐα. «Να βοηθήσουμε τα παιδιά! Να μην πεθαίνουν!» λέει και ξαναλέει…

Η μυστική διαθήκη της  Αγλαΐας Κυριακού… 

Η Αγλαΐα  φεύγει από τη ζωή το 1933 σε ηλικία 87 και αφήνει ολόκληρη την περιουσία της για την ίδρυση μίας παιδιατρικής κλινικής. «Αποφάσισε με μυστική διαθήκη να αφήσει ολόκληρη την περιουσία της, που ανήρχετο τότε σε 15.000.000 δρχ., ώστε να ιδρυθεί μια παιδιατρική κλινική με την επωνυμία “Κλινική Παίδων Παν.& Αγλαΐας Κυριακού και οικογένειας Σπυρίδωνος Αντωνιάδη”» αναφέρουν διάφορά δημοσιεύματα λίγα χρόνια αργότερα.

Έχει επιλέξει, δε, ως εκτελεστές της διαθήκης της τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χρυσόστομο και τον Υπουργό Κρατικής Υγιεινής και Αντιλήψεως. Αλέξανδρο Κορυζή, προφανώς για την κατά το δυνατό επίσπευση της περάτωσης του έργου και την παράδοσή του στις ανάγκες της χώρας.

Η Κλινική ολοκληρώνεται σε πέντε χρόνια από το άνοιγμα της διαθήκης.

Το οικόπεδο για την ανέγερση της κλινικής, παραχωρήθηκε δωρεάν από το γειτονικό Νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία”.

Επειδή το κόστος κατασκευής υπερέβαινε το κληροδοτημένο ποσό, ο τότε Υπουργός  Αλ. Κορύζης, ενέκρινε την χορήγηση του υπόλοιπου ποσού που απαιτείτο για την ολοκλήρωση του Ιδρύματος. Επί πλέον, ο Υπουργός, εξασφάλισε δια νόμου την ετήσια επιχορήγηση του ιδρύματος, από τον κρατικό προϋπολογισμό με ποσό της τάξης του 1.500.000 δρχ.

Στις 8 Νοεμβρίου 1934

Ετέθη ο θεμέλιος λίθος. Τους πρώτους μήνες του 1938 ολοκληρώθηκαν οι οικοδομικές εργασίες καθώς και ο πλήρης εξοπλισμός του.

Το όραμα της Αγλαΐας, ολοκληρώνεται στις 27 Απριλίου 1938, ημερομηνία κατά την οποία γίνονται και τα εγκαίνια του Ιδρύματος με μεγάλη επισημότητα, παρουσία του τότε Βασιλέα Γεωργίου Β΄, του Υπουργού Υγιεινής Αλ. Κορύζη και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρυσοστόμου.

Αφού συμπληρώθηκαν κάποιες ελλείψεις, στις 15 Αυγούστου 1938 άρχισε η πλήρης λειτουργία του Νοσοκομείου με δύναμη 20 κλινών, εκ των οποίων 10 στην Α΄ Παιδιατρική και 10 στη Β΄ Παιδιατρική. Μέσα σε διάστημα λίγων μηνών η δύναμη των κλινών διπλασιάστηκε. Πρώτος ασθενής ήταν ο Ιωάννης Νικ. Θειακούλης,  ηλικίας 7,5 μηνών.

Στον ίδιο δρόμο βαδίζει και ο αδελφός της…

Ο δικηγόρος Αντώνιος Αντωνιάδης, αδελφός της Αγλαΐας, διαθέτει στο νοσοκομείο και τη δική του περιουσία. Έχοντας χάσει την αδελφή του και τη σύζυγό του Ειρήνη, αποφασίζει να γίνει εκείνος ο προστάτης των άπορων γυναικών, στη μνήμη τόσο των δύο αγαπημένων του γυναικών, όσο και του πρόωρα χαμένου μεγάλου αδελφού της οικογένειας. Με τη διαθήκη του το 1938 ζητεί να δημιουργηθεί στο νοσοκομείο, Γυναικολογική Κλινική «Μανουήλ Σπυρίδωνος Αντωνιάδου», στην οποία θα νοσηλεύονται άπορες γυναίκες. Επιπλέον, διαθέτει στον δήμο Αθηναίων το τριώροφο ακίνητό του επί της οδού Ξενοφώντος στο Σύνταγμα αλλά και 6 εκατ. δραχμές σε μετρητά και χρεόγραφα.

nosokomeio_paidon_aglaia.jpg