Τηλεόραση Ραδιόφωνο
διαστημα

Δέος και συγκίνηση προκάλεσαν οι μοναδικής ομορφιάς πρώτες φωτογραφίες που αποκάλυψε η NASA  από το νέο υπερσύγχρονο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST). Οι κοσμικές ματιές του νέου τηλεσκοπίου στη διαδικασία γέννησης, συγχώνευσης και θανάτου των ουράνιων σωμάτων είναι ανεκτίμητης αξίας για τους αστρονόμους, αλλά και για την ανθρωπότητα, ενώ με μεγάλη ανυπομονησία και περιέργεια αναμένονται και άλλες φωτογραφίες που θα ρίξουν περισσότερο φως στα μυστήρια του κόσμου μας.

Πρόκειται για τις πρώτες τέσσερεις μοναδικής ευκρίνειας φωτογραφίες, η μια από το νεφέλωμα Καρίνα όπου απεικονίζει εκκολαπτήριο άστρων στα πρώτα στάδια της διαμόρφωσής τους, το «Κουιντέτο του Στεφάν», τον συμπαντικό δηλαδή χορό γαλαξιών όπου δύο από αυτούς συγχωνεύονται, λεπτομερή στοιχεία ενός αέριου πλανήτη γίγαντα με σαφή ένδειξη ύπαρξης υδρατμών αλλά και νεφών και ομίχλης στην ατμόσφαιρα του, αλλά και τη διαδικασία θανάτου ενός άστρου στο Νότιο Δακτυλιώδες Νεφέλωμα.

Οι πρώτες αυτές εικόνες αποκαλύφθηκαν χθες στο μεγαλύτερο αστρονομικό γεγονός των τελευταίων 30 χρόνων σε ταυτόχρονες μεταδόσεις ανά τον κόσμο σε συνεργασία με διάφορους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου και του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος, CSEO, όπου η παρουσίαση έγινε στο κέντρο CSEO Discovery Alpha στη Λευκωσία.

Ο Πρόεδρος του CSEO Γιώργος Δανός είπε ότι πρόκειται για μια μεγάλη τιμή για την Κύπρο, το γεγονός ότι η NASA επέλεξε τον Κυπριακό Οργανισμό Εξερεύνησης Διαστήματος μαζί με άλλους οργανισμούς παγκόσμια, για ταυτόχρονη αναμετάδοση των πολυαναμενόμενων πρώτων φωτογραφιών από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb.

Αναφερόμενος στην εκδήλωση σημείωσε ότι  η προσέλευση του κοινού ήταν αθρόα, ο κόσμος αγκάλιασε το γεγονός και επέδειξε έντονο ενδιαφέρον για τις εικόνες που αποκαλύφθηκαν, λέγοντας ότι αυτό είναι μόνο η αρχή.

"Ήταν μια μοναδική εμπειρία, είδαμε φωτογραφίες από την αρχή της δημιουργίας του σύμπαντος, 350 εκατ. χρόνια μετά το Big Bang δηλαδή κάπου 13 και κάτι δισεκατομμύρια χρόνια πίσω στον χρόνο. Eίδαμε γαλαξίες να χορεύουν μεταξύ τους, άστρα να γεννιούνται, άστρα να πεθαίνουν,  και για πρώτη φορά έχουμε δει από μετρήσεις ότι έχει νερό ένας εξωπλανήτης γίγαντας που είναι χιλιάδες έτη φωτός μακριά, που όχι μόνο έχει νερό στην ατμόσφαιρα του αλλά και σύνννεφα. Αυτό είναι μοναδικό γιατί σε κάποια στιγμή θα μπορέσομε να μετρήσουμε αν έχουν φθοροχλωράνθρακες και κατά συνέπεια έχουν τεχνολογία και εργοστάσια γιατί μονο έτσι μπορεί να παραχθεί το αέριο αυτό".

Ιδιαίτερη εντύπωση, είπε, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, του έκανε η φωτογραφία από το νεφέλωμα Καρίνα.

"Ενοιωσα μεγάλη συγκίνηση βλέποντας τις φωτογραφίες, ειδικά εκείνη που απεικονίζει το νεφέλωμα Καρίνα, πραγματικά συγκινήθηκα, βλέποντας τη φωτογραφία αυτή, ήταν τόσο υπέροχη, όχι μόνο τα χρώματα και οι λεπτομέρειες αλλά έβλεπες νέες στήλες δημιουργίας άστρων που πριν δεν μπορούσαμε να τις δούμε. Το γεγονός ότι τώρα το διαστημικό τηλεσκόπιο έχει την ικανότητα να δει με τέτοιες λεπτομέρειες στην υπέρυθρη ακτινοβολία σημαίνει ότι μπορούμε τώρα να δούμε μέσα στις στήλες αυτές και να δούμε τα άστρα την ώρα που δημιουργούνται μέσα σε αυτό το εκκολαπτήριο άστρων".

Σημειώνεται ότι το JWST εκτοξεύτηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και είναι το ισχυρότερο διαστημικό τηλεσκόπιο (διάδοχος του διάσημου Hubble), αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ της NASA, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και της Καναδικής Διαστημικής Υπηρεσίας (CSA). Η αποκάλυψη των φωτογραφιών του αποτελεί το μεγαλύτερο αστρονομικό γεγονός των τελευταίων 30 χρόνων. Ήδη έχουν προκαλέσει τεράστια συγκίνηση στους πρώτους επιστήμονες που τις επεξεργάστηκαν αφού δείχνουν τις πρώτες «στιγμές» της δημιουργίας του σύμπαντός μας.

Το JWST ονομάστηκε προς τιμή του Τζέιμς Ε. Γουέμπ ο οποίος ήταν ο δεύτερος διοικητής (1961-68) της NASA, επιβλέποντας όλες τις κρίσιμες πρώτες επανδρωμένες αποστολές των προγραμμάτων Μέρκιουρι και Τζέμινι, καθώς επίσης και την πρώτη επανδρωμένη αποστολή του προγράμματος Απόλλων.

Για όσους θέλουν να απολαύσουν τις εντυπωσιακές αυτές εικόνες και σε πιο μεγάλες οθόνες, οι φωτογραφίες θα προβάλλονται στις αίθουσες του K-Cineplex σε όλες τις πόλεις, πριν από επιλεγμένες ταινίες. Οι ημερομηνίες και οι ταινίες θα ανακοινωθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τόσο του K-Cineplex όσο και του CSEO.

Το ΚΥΠΕ ήταν χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης στο CSEO Discovery Alpha.