Εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων της προτομής του Λοΐζου Αδαμίδη, πραγματοποιήθηκε στο Νικητάρι, τη γενέτειρα του.
Σε ομιλία του, ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, είπε, μεταξύ άλλων, ότι ο Λοΐζος Αδαμίδης ήταν ο δάσκαλος, ο αγωνιστής, ο πρόσκοπος, ο άνθρωπος.
«Παραδείγματα ανθρώπων όπως ο Λοΐζος Αδαμίδης καθιστούν την κάθε κοινωνία ισχυρότερη στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που έχει ενώπιον της, προπάντων στην προσπάθεια διαμόρφωσης χαρακτήρων μεταξύ των νέων που διακρίνονται για το ήθος, τις προσωπικές και συλλογικές τους αξίες, τον αλληλοσεβασμό και την φιλοπατρία τους. Σε όλη του τη ζωή αποτυπώνεται αυτό το ήθος και οι αξίες. Ποτέ δεν λύγισε από τις δυσκολίες της ζωής και πάντα αναζητούσε τους τρόπους να προσφέρει για τους συνανθρώπους του και την πατρίδα», πρόσθεσε.
Σημείωσε, παράλληλα, ότι η τουρκική εισβολή τον βρήκε δάσκαλο στο Νικητάρι με τη σύζυγο του και ακόμη δυο δασκάλους.
«Σε συνεννόηση με τον Γενικό Έφορο του Σώματος Προσκόπων Κύπρου και αρμοδίους της Κυβέρνησης, του ανατίθεται η υπευθυνότητα της Πολιτικής Άμυνας της περιοχής Μόρφου. Με τη βοήθεια βαθμοφόρων της Εφορείας Μόρφου ανέλαβε την καταγραφή των προσφύγων, την έκδοση προσφυγικών ταυτοτήτων, την τακτοποίηση σε τόπους διαμονής, τη διανομή τροφίμων και ρουχισμού, την οργάνωση γυναικών του χωριού για ζύμωμα ψωμιών και τη διανομή τους. Με τη βοήθεια δε και άλλων στελεχών της Εφορείας Προσκόπων δημιούργησαν κατασκηνωτικό χώρο στην Τίμη της Πάφου, για τη φιλοξενία χιλιάδων προσφυγόπουλων», συμπλήρωσε.
Με όλη αυτή τη δράση και τις σχέσεις, είπε ο κ. Φωτίου, γίνεται κατορθωτή η δημιουργία στεγαστικών κέντρων και κατασκηνωτικών χώρων καθώς και το κτίσιμο παρεκκλησίου στα Πλατάνια, με δική του πρωτοβουλία, αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο.
Όπως ανέφερε, το Υπουργείο Παιδείας σε αναγνώριση της δράσης του στον Προσκοπισμό, του δίνει πρώτα μερική και αργότερα πλήρη απόσπαση στη διοίκηση του Σώματος Κυπρίων Προσκόπων.
«Γίνεται διευθυντής των γραφείων του Σώματος και ως Έφορος υπηρετεί από όλες τις θέσεις, εκπροσωπώντας το και σε διάφορα συνέδρια του εξωτερικού. Μετά δε από 40 χρόνια υπηρεσίας αφυπηρέτησε ως διευθυντής σχολείων δημοτικής εκπαίδευσης», συμπλήρωσε.
Είπε, παράλληλα, ότι στο χωριό του, το Νικητάρι, που το αγαπούσε και δεν το ξεχνούσε ποτέ, με πρωτοβουλία δική του κτίστηκε το Νηπιαγωγείο που εξυπηρετεί και τα χωριά της γύρω περιοχής, ίδρυσε το Σύνδεσμο Αποδήμων και Φίλων Νικηταρίου, συνέτεινε να κτιστεί το Μνημείο Πεσόντων με τις προτομές των ηρώων του χωριού από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τον αγώνα της ΕΟΚΑ και της τουρκικής εισβολής.
«Με Πρόεδρο της Επιτροπής τον ίδιο και σε συνεργασία με τον Μητροπολίτη Μόρφου, τους κατοίκους Νικηταρίου και το Σύνδεσμο Αποδήμων κτίστηκε εξάλλου ο μεγαλοπρεπής ναός του Αποστόλου Ανδρέα στο Νικητάρι. Με δική του πρωτοβουλία βρέθηκαν οι δωρητές της γης για το κτίσιμο του ναού. Από την όλη δράση και τη συμβολή του στα κοινά, έμεινε στη μνήμη των συμπολιτών του ως ο άνθρωπος της προσφοράς, της καλοσύνης και της συμπαράστασης. Εκτός από την οικογένεια του και τον προσκοπισμό, οι δυο άλλες μεγάλες αγάπες του ήταν το Νικητάρι και η Κάτω Ζώδια», σημείωσε.
«Με την πολύπλευρη δράση του ο Λοϊζος Αδαμίδης δεν παραμέλησε ποτέ την οικογένεια του».
Ο Λοίζος Αδαμίδης έφυγε από τη ζωή στις 18 Μαρτίου 2020, από ανακοπή καρδίας, σε ηλικία 81 χρόνων. Έφυγε αφήνοντας ημιτελές το έργο ανέγερσης Μνημείου Πεσόντων Προσκόπων, για το οποίο είχε οριστεί ο χώρος ανέγερσης του σε συνεργασία με το Δήμαρχο Στροβόλου», πρόσθεσε.
Έφυγε, συνέχισε ο κ. Φωτίου, με τον καημό της μοιρασμένης πατρίδας.
Εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Φωτίου συνεχάρη τον Πρόεδρο και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου Νικηταρίου για την ανέγερση και τα αποκαλυπτήρια της προτομής του εκλεκτού τέκνου της κοινότητας, του Δάσκαλου, του Πρόσκοπου, του Άνθρωπου, του Αγωνιστή Λοίζου Αδαμίδη.
(ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΓΒΑ)