Τηλεόραση Ραδιόφωνο
φοιτητες

Η ιατρική βρίσκεται στην πρώτη θέση προτίμησης των υποψηφίων για πρόσβαση στα δημόσια ΑΕΙ της Κύπρου και της Ελλάδας το 2022. Αυτό προκύπτει από στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Online Conference, που διοργάνωσε η εταιρεία FMW Financial Media Way, με θέμα «Πανεπιστήμια και Κλάδοι Σπουδών».

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της FMW, μιλώντας στο Conference, η Επιθεωρήτρια Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής (ΣΕΑ) του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Ελένη Παπαστεφάνου, ανάφερε ότι οι υποψήφιοι για πρόσβαση στα δημόσια ΑΕΙ της Κύπρου και της Ελλάδας ανέρχονται φέτος σε 5.202, έναντι 5.559 το 2021 και 5.465 το 2020.

Από τους φετινούς υποψήφιους, όπως διευκρίνισε, οι 4.844 είναι τελειόφοιτοι, οι 437 στοχεύουν στις Στρατιωτικές Σχολές και οι 540 αιτήθηκαν διευκολύνσεων.

Αναφερόμενη στις σχολές που δήλωσαν ότι προτιμούν οι υποψήφιοι, η κα. Παπαστεφάνου είπε ότι πρώτη είναι η ιατρική (597) και ακολουθούν οι σχολές λογιστικής και χρηματοοικονομικών (454), ψυχολογίας (377), πληροφορικής (333) και νομικής (191).

Στη δική της παρέμβαση, η Πρώτη Λειτουργός Εκπαίδευσης και Προϊστάμενη Υπηρεσίας Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής (ΥΣΕΑ) του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Δρ Ειρήνη Ροδοσθένους, είπε ότι η υπηρεσία της καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για ενημέρωση των υποψηφίων φοιτητών για τους κλάδους σπουδών και τον επαγγελματικό προσανατολισμό τους.

Ακόμα ανακοίνωσε ότι προγραμματίζεται μια μεγάλη έρευνα για τη σύνδεση της πανεπιστημιακής μόρφωσης με την αγορά εργασίας.

Από την πλευρά του, ο Συντονιστής του Γραφείου Διασύνδεσης με τον Επιχειρηματικό κόσμο του ΤΕΠΑΚ, Γιώργος Κόκου, ανάφερε ότι οι φοιτητές πριν επιλέξουν τον κλάδο σπουδών τους θα πρέπει να κατανοήσουν το ταλέντο τους, τις δεξιότητες τους και το τι ζητούν ως μελλοντικοί εργαζόμενοι.

Το ΤΕΠΑΚ, όπως είπε, διαθέτει 31 προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς κλάδους σπουδών που καλύπτουν όλες τις σύγχρονες ανάγκες των φοιτητών.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη καθιέρωσης της αγγλικής γλώσσας στους περισσότερους κλάδους σπουδών, ώστε να προσελκύσουμε κι άλλους ξένους φοιτητές και να κοινωνικοποιηθούν περισσότερο οι Κύπριοι φοιτητές.

Μέσα από τη συζήτηση που έγινε εξήχθησαν συμπεράσματα, όπως ότι το οικονομικό περιβάλλον είναι ρευστό και αυτό θα επηρεάσει τη ζήτηση στα επαγγέλματα του μέλλοντος, ότι υποψήφιοι φοιτητές και γονείς πρέπει να μελετήσουν καλά όλα τα δεδομένα πριν επιλέξουν κλάδο σπουδών, ότι οι νέοι κλάδοι σπουδών, όπως η πληροφορική, η υγεία, τα παραϊατρικά επαγγέλματα, κ.λπ., κερδίζουν έδαφος στις προτιμήσεις των νέων φοιτητών και πως βασικό κριτήριο για εργοδότηση νέων επιστημόνων δεν είναι μόνο το πτυχίο τους, αλλά η κρίση, η εργατικότητα και οι δεξιότητες τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, συντονιστής του Conference ήταν ο Διευθύνων Σύμβουλος της FMW Financial Media Way, δημοσιογράφος Ιωσήφ Ιωσήφ.