Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Πέντε χιλιάδες διαδικτυακές υπογραφές θα χρειάζονται οι πολίτες για να έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν στη Βουλή των Αντιπροσώπων προτάσεις πολιτικής, καλώντας τη νομοθετική εξουσία να προβεί σε θέσπιση, τροποποίηση και κατάργηση νομοθεσιών.

Αυτό προνοεί πρόταση νόμου που κατατέθηκε από τη βουλεύτρια του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίκου και συζητήθηκε σήμερα στην επιτροπή νομικών.

«Δίνει στους πολίτες μια άμεση συμμετοχή στα τεκταινόμενα και να διαμορφώνουν οι ίδιοι με θέμα προτεραιοποιούν ως αυτά που θα πρέπει να ασχοληθούν οι θεσμοί», δήλωσε η Βουλεύτρια του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτουκρίτου.

«Ένα βήμα που ενισχύει την δημοκρατία, την πολυφωνία αλλά και την σύνδεση των πολιτών με τα κέντρα αποφάσεων», ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, Νίκος Τορναρίτης.

Μαζί με την πρόταση νόμου της κυρίας Ερωτοκριτου η επιτροπή εξετάζει και παρόμοιο κυβερνητικό νομοσχέδιο.

«Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που δίνει την ευχέρεια στους πολίτες μέσα από την συλλογή συγκεκριμένου αριθμού υπογραφών να θέτουν θέματα στο Υπουργικό συμβούλιο», δήλωσε ο Επίτροπος του Πολίτη, Παναγιώτης Σεντώνας.

«Να διασφαλιστεί η συμμετοχή των νέων και δη των νέων με θέματα προσβασιμότητας ΑΜΕΑ», υποστήριξε η Εκτελεστική Γραμματέας του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου, Χριστίνα Γιανναπή.

Παρόμοια δράση εφαρμόζεται και στην ΕΕ, μέσω της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών, η οποία ωστόσο πρέπει να υποστηρίζεται από την εξασφάλιση ενός εκατ. υπογραφών από πολίτες της ΕΕ.