Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ενεργεια φυσικο αεριο

Η Κομισιόν καλωσόρισε με ανακοίνωσή της την απόφαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να μην ασκήσει το δικαίωμα της ένστασης για τη συμπληρωματική κατ’ εξουσιοδότηση πράξη με την οποία το φυσικό αέριο και η πυρηνική ενέργεια περιλαμβάνονται στην ταξινομία με την οποία θα ορίζεται ποια ενεργειακά έργα θα θεωρούνται «πράσινα» για σκοπούς χρηματοδότησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην ανακοίνωση τονίζεται πως το φυσικό αέριο και η πυρηνική ενέργεια θα περιληφθούν στην ταξινομία «ως μεταβατικές δραστηριότητες σε περιορισμένο αριθμό περιπτώσεων και κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις» και ως ενδιάμεσα βήματα στη μετάβαση προς περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες συνεχίζουν να είναι το επίκεντρο μελλοντικών επενδύσεων.

Σε δήλωσή της η Επίτροπος Μαρέιντ Μαγκίνες, υπεύθυνη για θέματα που αφορούν τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, είπε πως η κατ’ εξουσιοδότηση πράξη είναι «μια πραγματιστική πρόταση ώστε να διασφαλιστεί πως οι ιδιωτικές επενδύσεις στο αέριο και την πυρηνική ενέργεια, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ενεργειακή μας μετάβαση, συνάδουν με αυστηρά κριτήρια».

«Οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες είναι ήδη προτεραιότητα στην ταξινόμηση μας - αυτές είναι το μέλλον μας» υπογράμμισε, προσθέτοντας πως η πρόταση «διασφαλίζει την διαφάνεια ώστε οι επενδυτές να γνωρίζουν πού επενδύουν».

Μετά την απόφαση τόσο του Συμβουλίου όσο και του Κοινοβουλίου να μην εγείρουν αντιρρήσεις βάσει των προβλεπόμενων διαδικασιών, η νέα ταξινομία θα εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου του 2023.