Τηλεόραση Ραδιόφωνο
μασκα υπουργειο υγειας.png

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, οι βόλτες των πολιτών με συμπτώματα αλλά και μη τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας, έφεραν ξανά στη ζωή μας την προστατευτική μάσκα, μόλις 37 ημέρες, με το διάταγμα για αναστολή χρήσης της σε εσωτερικούς χώρους.

Θορυβημένο από την επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών, το Υπουργικού Συμβούλιο, αποφάσισε το πρωί την άρση της αναστολής. Και έτσι από μεθαύριο Παρασκευή, 8 Ιουλίου, όλοι οι πολίτες άνω των 12 ετών, θα πρέπει να φέρουν προστατευτική μάσκα σε εσωτερικούς χώρους.

«Αυτή η πρόταση ήρθε δυστυχώς όταν συνειδητοποιήσαμε πως αρκετοί συνάνθρωποι μας κυκλοφορούσαν σε εσωτερικούς χώρους έχοντας συμπτώματα, κυκλοφορούσαν σε εσωτερικούς χώρους χωρίς τη χρήση μάσκας», δήλωσε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα.

Από το μέτρο εξαιρούνται τα άτομα που ενεργά πίνουν ή τρώνε, άτομα που βρίσκονται μόνοι ή με μέλη της οικογένειας τους στο όχημα, άτομα που αθλούνται, ψήστες και μάγειρες κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Άτομα με ειδικές γνωσιακές ικανότητες, με σοβαρό νευρολογικό νόσημα και άτομα με ανατομικές γναθοπροσωπικές παραλλαγές.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, παρατηρείται μεγάλη μετάδοση του κορωνοϊού κάτι που αντανακλάται και στους αριθμούς των ημερήσιων κρουσμάτων. Από τις 25 Ιουνίου μέχρι και τις 5 Ιουλίου εντοπίστηκαν συνολικά 19.503 θετικά περιστατικά με το ποσοστό θετικότητας να σκαρφαλώνει στο 13%.

Η κατάσταση στα νοσηλευτήρια τη δεδομένη στιγμή είναι διαχειρίσιμη, με τους νοσηλευόμενους να ανέρχονται σε 92, εκ των οποίων όμως μόλις οι τέσσερις σοβαρά.

«Έχει γίνει μια προσπάθεια τις τελευταίες ημέρες από το Υπουργείο Υγείας ώστε κάποιες νοσηλείες επειδή είναι ελαφράς μορφής να τις παρέχουν κάποια ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Ήδη το Υπουργείο Υγείας έχει έρθει σε συνεργασία με δύο νοσηλευτήρια», σημείωσε ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα.

Τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας και ο Υπουργός Υγείας την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να πραγματοποιήσουν σύσκεψη στην οποία θα τεθούν οι απόψεις των ειδικών αλλά και τα επιδημιολογικά δεδομένα.