Τηλεόραση Ραδιόφωνο
σταση εργασιας αγγλικη σχολη 23/06

Με ένταση και αλληλοκατηγορίες, το θέμα την αντιπαράθεσης της Διεύθυνσης της Αγγλικής Σχολής και των εργαζομένων συζητήθηκε για ακόμα μια φορά στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας. Έκκληση για διάλογο για το καλό του σχολείου, απηύθυναν βουλευτές και αρμόδια υπουργεία, χωρίς ωστόσο να φαίνεται οποιαδήποτε διάθεση συμβιβασμού και με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Παύλο Μυλωνά να προβλέπει ότι το θέμα θα λυθεί στα δικαστήρια.

Το Διοικητικό Συμβούλιο επέμεινε ότι το καθεστώς του ιδιωτικού σχολείου για την Αγγλική Σχολή δεν μπορεί να αμφισβητηθεί και ότι παρόλο που το ΔΣ του Σχολείου διορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο και λαμβάνει χορηγίες και άλλα κονδύλια για συντήρηση των κτηρίων του, δεν αποτελεί οργανισμό δημοσίου δικαίου.

Εκ μέρους του ΔΣ της Σχολής η Νάταλι Παρτασίδου ανέφερε ότι η Αγγλική Σχολή έχει το προνόμιο ως εργοδότης, αν υπάρξει πειθαρχικό παράπτωμα, να εκκινήσει μια διαδικασία έρευνας και ότι εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία, τότε θα μπορούν να εμφανιστούν ενώπιον του Υπουργείου Εργασίας για διαμεσολάβηση.

Η Πρόεδρος της Συντεχνίας Προσωπικού, Μυρτώ Χασαποπούλου κατήγγειλε ότι ο διευθυντής του Σχολείου παρουσίασε στο ΔΣ λίστα 13 εκπαιδευτικών προς απόλυση και τέσσερεις από αυτούς έχουν τοποθετηθεί σε πειθαρχική διαδικασία και είναι μέλη της Επιτροπής στη Συντεχνίας. Είπε ότι η ίδια, η γραμματέας και η ταμίας της συντεχνίας αντιμετωπίζουν πειθαρχικές διαδικασίες με βάση τα πρακτικά της Βουλής και τις επιστολές των συντεχνιών. Πρόσθεσε ότι στόχος του διευθυντή είναι η παύση της συντεχνίας και η μείωση του οποιουδήποτε εκφράζει αντίθετες απόψεις, ενώ όπως είπε ήδη μειώνει το προσωπικό και το ηθικό του. Πρόσθεσε ότι ο διευθυντής ανακοίνωσε μεταρρυθμίσεις για τα μάτια των γονιών, χωρίς διαβούλευση και χωρίς να καταλάβει κανείς ποιες είναι. Σημείωσε ότι τα προηγούμενα χρόνια ουδέποτε είχαν πρόβλημα με πειθαρχικές διαδικασίες και οι εκπαιδευτικοί που έχουν διαδικασίες εναντίον τους είχαν εξαιρετικές αξιολογήσεις. Είπε επίσης ότι είναι φανερό ότι το ΔΣ και ο διευθυντής δεν θέλουν διαβούλευση με τη συντεχνία.

Ο δικηγόρος της Συντεχνίας είπε ότι η Αγγλική Σχολή έχει ένα ιδιότυπο καθεστώς το οποίο πρέπει να αναγνωριστεί και ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται πρακτικά της Βουλής για πειθαρχική διαδικασία εις βάρος καθηγητών.

Δύο εκπρόσωποι διαφορετικών Συνδέσμων Γονέων μίλησαν στην Επιτροπή.  Ο Πάρης Κλεάνθους δήλωσε Πρόεδρος του επίσημου Συνδέσμου Γονέων που εκπροσωπεί όλους τους γονείς και τάχθηκε υπέρ των μεταρρυθμίσεων που επιχειρεί η διεύθυνση του σχολείου, ενώ ανέφερε ότι δεν γνωρίζει κατά πόσο είναι αυθαίρετες οι πειθαρχικές διαδικασίες, ούτε είναι δουλειά τους να γνωρίζουν. Θέλουμε, ανέφερε, να είναι ευτυχισμένα τα παιδιά μας και να είναι στις τάξεις, με την αποφυγή των περσινών απεργιών.

Εκ μέρους του άλλου συνδέσμου γονέων, ο δικηγόρος Λάρης Βραχίμης είπε το να συνδικαλίζεται κάποιος δεν σημαίνει ότι του επιτρέπεται να παρανομεί και να διαπράττει πειθαρχικά αδικήματα. Κανείς, πρόσθεσε, δεν έχει αντιμετωπίσει πειθαρχική δίωξη λόγω συνδικαλισμού. Ανέφερε ότι μιλά έχοντας την εξουσιοδότηση περίπου των μισών γονιών του σχολείου και επιδιώκουν το σχολείο να παραμένει ανοικτό.

Το Υπουργείο Παιδείας έκανε έκκληση σε όλους τους εμπλεκόμενους να σταθούν στο ίδιο μέτωπο και να παλέψουν για το καλό του σχολείο.

Εκ μέρους του Υπουργείου Εργασίας αναφέρθηκε ότι οι Υπουργοί Γιάννης Καρούσος και Κυριάκος Κούσιος προσπάθησαν ώστε να μην φτάσει το θέμα σε σύγκρουση και ότι το Υπουργείο είναι στη διάθεση των δυο πλευρών. Είπε παράλληλα ότι αν διώκονται άτομα επειδή είναι μέλη συντεχνιών, τότε αυτό θα πρέπει να τεθεί στον Έφορο Συντεχνιών που αν ισχύει οφείλει να το παραπέμψει στον Γενικό Εισαγγελέα, αφού αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Ένταση επικράτησε όταν ο Πρόεδρος του ΔΣ της Αγγλικής Σχολής Χαράλαμπος Ιωσηφίδης ζήτησε να μην πάρει τον λόγο η Πρόεδρος της Συντεχνίας, αφού είχε ήδη τοποθετηθεί ο δικηγόρος τους, με αποτέλεσμα ο Πρόεδρος της Επιτροπής να του πει ότι εδώ δεν είναι το Συμβούλιο του English School και ότι είναι άλλες οι διαδικασίες που ακολουθούνται.

Σε άλλη περίπτωση ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης παρομοίασε τη συμπεριφορά της διεύθυνσης της Σχολής με αυτή του Ερντογάν, δημιουργώντας έντονες αντιδράσεις.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς είπε ότι απηυθύναν έκκληση για συνεννόηση και όχι εκδικητικές συμπεριφοράς από την εργοδοτική πλευρά, ενώ κάλεσαν τους εργαζόμενους να κάτσουν στο τραπέζι του διαλόγου για να βρεθεί χρυσή τομή. Ωστόσο ανέφερε ότι υπάρχει τόσο ένταση που δεν μπορεί παρά να οδηγηθούν τα εμπλεκόμενα μέρη στα δικαστήρια.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Γεώργιος Κάρουλλας είπε ότι το ζήτημα είναι άκρως εργασιακό και ότι η Αγγλική Σχολή είναι ιδιωτική σχολή και όχι οργανισμός δημοσίου δικαίου και θα πρέπει να αφεθεί να λειτουργεί με βάση τους δικούς της κανονισμούς και μέσα από διάλογο να βρεθούν οι βέλτιστες λύσεις για να συνεχίσει η Σχολή απρόσκοπτα το έργο της.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης έκανε λόγο για λανθασμένους χειρισμούς και αυταρχικές συμπεριφορές που πλήττουν το όνομα της σχολής, τα παιδιά που φοιτούν και τους γονείς τους. Απηύθυνε έκκληση προς την ηγεσία της αγγλικής σχολής και την προεδρία της Δημοκρατία να σταματήσουν οι διώξεις και να ξεκινήσει ένας σοβαρός διάλογος για να λυθούν δημοκρατικά τα προβλήματα.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Αλέκος Τρυφωνίδης κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους σε διαβούλευση για το καλό της αγγλικής σχολής για επίλυση των προβλημάτων και διατήρηση του υψηλού επιπέδου της σχολής. Είπε επίσης ότι αν δεν βρεθεί λύση, ως Κοινοβούλιο μπορούν να λάβουν μέτρα με νομοθετικές πρωτοβουλίες που να αφορούν είτε τις χορηγίες είτε τις συντηρήσεις των κτηρίων.

*Φωτογραφία αρχείου