Τηλεόραση Ραδιόφωνο
σκαφος αναψυχης

Διανύουμε τον δεύτερο μήνα του καλοκαιριού και οι υψηλές θερμοκρασίες οδηγούν τους πολίτες με την πρώτη ευκαιρία στα παράλια της χώρας μας. Οι θάλασσες ωστόσο ελλοχεύουν και πολλούς κινδύνους, μερικούς εκ των οποίαν προερχόμενους από τη φύση και άλλους πάλι από τον ίδιο τον άνθρωπο.

Στο πλαίσιο εκστρατείας που ξεκίνησε από το 2021 το Υφυπουργείο Ναυτιλίας ενημερώνει το κοινό για όλα όσα πρέπει να γνωρίζει για τα σκάφη αναψυχής και την προστασία των λουόμενων.

Μάλιστα, η Επιθεωρήτρια Πλοίων του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, Βιολέτα Κυριακίδου, παρενέβη στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι» και έδωσε τις δικές της συμβουλές προς τους πολίτες, με στόχο την αποφυγή δυσάρεστων περιστατικών.

Αρχικά ξεκαθάρισε πως οι λουόμενοι θα πρέπει να βρίσκονται στις περιοχές που είναι καθορισμένες από τα σχετικά διατάγματα, ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν ξεκάθαρες σημάνσεις οι οποίες δείχνουν στους πολίτες μέχρι που μπορούν να κινηθούν σε μια παραλία. Την ίδια ώρα, ανάμεσα σε αυτές τις καθορισμένες περιοχές υπάρχει ένας στενός δίαυλος (ένας στενός διάδρομος) που χρησιμοποιείται για να εξέρχονται τα σκάφη και εκεί δεν πρέπει σε καμία περίπτωση και για κανένα λόγο να πλησιάζουν οι λουόμενοι. Στη συγκεκριμένη περιοχή τα σκάφη πρέπει να κινούνται με ταχύτητα μέχρι τριών κόμβων και για απόσταση 100 περίπου μέτρων.

«Απαγορεύεται αυστηρά να εισέλθει ένα σκάφος στις περιοχές που βρίσκονται οι λουόμενοι», υπογράμμισε με έντονο ύφος η κα Κυριακίδου.

Όσον αφορά την εποπτεία των κανονισμών που διέπουν το συγκεκριμένο ζήτημα η Βιολέτα Κυριακίδου εξήγησε ότι η ευθύνη βρίσκεται στη Λιμενική Αστυνομία αφού οι δικές τους αρμοδιότητες φτάνουν μέχρι τον έλεγχο των σκαφών και της προσχώρησης αδειών χειριστών μετά που θα υποβληθούν σε σχετικές εξετάσεις, τις οποίες πρέπει να περάσουν επιτυχώς.

«Στο πλαίσιο ενημέρωσης του κοινού για την ασφαλή χρήση των ταχύπλοων σκαφών, το Υφυπουργείο Ναυτιλίας εξέδωσε σχετικό δελτίο Τύπου στο πλαίσιο εκστρατείας που ξεκίνησε από την περσινή χρονιά και υπάρχουν υποχρεώσεις τόσο από πλευράς ιδιοκτήτων, όσο από πλευράς όσων ενοικιάζουν σκάφη και χειριστών», είπε.

Έπειτα, ανέφερε ότι κατά την άποψη της μια από τις πιο βασικές προτροπές είναι η χρήση κατάλληλου σωσιβίου στα σκάφη, ευθύνη την οποία έχει ο ίδιος ο χειριστής.

Την ίδια ώρα, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η εφαρμογή κανονισμών για ασφαλή ναυσιπλοΐα, δηλαδή η αποφυγή συγκρούσεων στη θάλασσα, καθώς επίσης ιδιαίτερη σημασία έχει το κορδόνι της μηχανής να είναι συνδεδεμένο με τον χειριστή, έτσι ώστε σε περίπτωση που συμβεί ένας ελιγμός και χρειαστεί το σκάφος να σταματήσει άμεσα, αυτό να μπορεί να συμβεί.

Η παρέμβαση της Επιθεωρήτριας Πλοίων του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, Βιολέτας Κυριακίδου στον ΑΝΤ1:

Το σχετικό δελτίο Τύπου του Υφυπουργείου Ναυτιλίας για το θέμα:

Το Υφυπουργείο Ναυτιλίας επισημαίνει πως η χρήση των σκαφών αναψυχής και γενικότερα η κάθε θαλάσσια δραστηριότητα θα πρέπει να γίνεται με πλήρη υπευθυνότητα ως προς την ασφάλεια των λουομένων και με πλήρη σεβασμό στο θαλάσσιο περιβάλλον. Η ορθή χρήση σκαφών ψυχαγωγίας αλλά και η τήρηση των κανόνων τόσο από τους χειριστές αλλά και από τους λουόμενους μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο ατυχημάτων. 

Για το σκοπό αυτό το Υφυπουργείο Ναυτιλίας επισημαίνει ότι έχει από την περσινή χρονιά συντάξει σχετικό ηλεκτρονικό έντυπο το οποίο μπορείτε να εντοπίσετε στους πιο κάτω κώδικες QR σε ελληνικά και αγγλικά αντίστοιχα. Το έντυπο περιλαμβάνει κανόνες ορθής χρήσης των σκαφών αναψυχής, καταγράφει τις υποχρεώσεις ιδιοκτητών και χειριστών ταχύπλοων σκαφών καθώς και συστάσεις προς τους λουόμενους...

Καλούμε όλους τους φίλους των θαλάσσιων αθλημάτων να εφαρμόζουν πιστά τους εν λόγω κανονισμούς και να λαμβάνουν όλα τα μέτρα προστασίας και προφύλαξης για αποφυγή ατυχημάτων.

Πολίτες που διαπιστώνουν παραβιάσεις των κανονισμών και υποχρεώσεων και που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των χειριστών ή των λουόμενων καλούνται να επικοινωνούν με τη Λιμενική Αστυνομία στην 24ωρη τηλεφωνική γραμμή 25805374 για να αναφέρουν το περιστατικό.